До какво води аменореята

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
До какво води аменореята
2259

Аменореята е липса на менструация в продължение на повече от 6 месеца. Има първична и вторична аменорея. Първична е тогава, когато момичето е вече на 16 години и никога не е имало менструален цикъл . Но този вид се среща много рядко, най-много при 10 на сто от случаите, и по принцип показва сериозни нарушения в организма - например пороци на матката и влагалището, или пък наследствено нарушение. При девойките се наблюдава недоразвитие на вторичните полови белези. Вторичната аменорея е липса на менструация в продължение на 6 месеца след последния редовен цикъл. Често причина за това е нарушение в работата на яйчниците, надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза, хипофизата. Но тя може да възникне и в резултат на травми, заболявания на матката, функционални нарушения. Например при аборт може да бъде увреден цервикалният канал на шийката на матката, а това в някои случаи води до неговото срастване.
Нарушава се оттичането на кръвта по време на цикъл и тя се натрупва в маточната кухина. Това провокира болки, които стават все по-силни.

НЕДОПУСТИМО Е САМОЛЕЧЕНИЕТО , ЛЕКАРЯТ РЕШАВА КАК ДА ЛЕКУВА БОЛНАТА
При нарушен менструален цикъл се назначава комплексно изследване:

• Ултразвуково изследване на органите в малкия таз, което позволява да се открие евентуално миома на матката , тумор на яйчниците и други патологии.

•Хистероскопия - изследване на маточната кухина със специален апарат.

• Хистологично изследване - полученият материал се изследва nog микроскоп.

• Диагностично изстъргване (кюртаж) по медицинско назначение.
•Хормонална диагностика и други.

Във всички отделни случаи лекарят определя необходимите изследвания и назначава лечение след изясняване на причините за нарушението. Тук е недопустимо самолечение. Освен това е важно да са в баланс работата и почивката, да се нормализира храненето, да се избягват стресовете.

ЗАГУБАТА НА ТЕГЛО СЪЩО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПРИЧИНА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕНСТРУАЦИЯТА
Но това още не е всичко.
•Вторична а менорея възниква и заради загуба на тегло, когато някои момичета и жени в стремежа си да отслабнат, предприемат диета или започнат да се изтезават с глад. Обаче всеки организъм е индивидуален, затова дори малко понижаване на теглото може да доведе до прекратяване на менструацията.

•Към нарушен менструален цикъл се отнася също и дисфункция на маточните кръвотечения. Това е нередовно маточно кървене повече от 7 дни, което възниква след задържане на менструацията с повече от месец и половина. То се появява в резултат на нарушена хормонална функция на яйчниците и може да възникне при жени на всякаква възраст.

•Менструалните нарушения често са предизвикани и по анатомични причини.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft