Рецепти и диети с гречка - 10 килограма отслабване за седмица

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Рецепти и диети с гречка - 10 килограма отслабване за седмица
55253
Рецепти и диети с гречка - 10 килограма отслабване за седмица

Елдата е позната още като гречка ! Тя е задължителна част от руската кухня. Произлиза от Северна Индия и Непал, но има твърдения, че произхожда и от Гърция или от Хималаите.
У нас е популярна основно сред вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото.

Почитателите на всякакви видове диети пък я знаят като подходящя храна за сваляне на килограми.
Някои обожават вкуса на елдата, други твърдят, че мирише неприятно или нагарча. След като се сварят триъгълните кафеникави зрънца набъбват и омекват. На пръв поглед прилича на нещо средно между жито и ориз, но тя не спада към житните растения, а се оприличава на семейство лападови.Тя е с най-много полезни вещества - високо съдържание на желязо, я превръща в подходящо ястие за лечение на анемия. Белтъчини, калций, фосфор, йод, витамини от група В и фолиева киселина са само част от съставките й, които помагат на организма да укрепне. Помага при стомашни проблеми и хипертонии.
Медът от елда е подходящ за настинка и грип.
Елдата присъства във всяка част от менюто, консумира се сладка или солена, с месо, зеленчуци или плодове.
Каша от полезна храна се дава за захранване на бебетата. А няколко месеца по-късно меките зрънца на сварената елда са удачен избор за минаване от пасирана към по-твърда храна.

Елдата е третото растение, което не съдържа глутен, наред с ориза и царевицата. Поради това е подходяща за деца, които не са захранени с глутен, а също и за хора, които имат алергия към него.

Диета с елда

От вечерта се сваряват 1-1,5 чаши семена от елда, залети с 3-4 чаши вода. Не се позволява добавяне на сол или захар..
Сутринта на гладно се изпива бавно на глътки 1 чаша топла, предварително преварена, вода.
След 30 минути се изяжда 1/3 от сварената каша. Може да се пие чай, доматен сок, сок от тиква, моркови, целина. Без сол и без захар.
Втората част от кашата се изяжда на обяд, а третата на вечеря.
Между трите основни хранения се пие чай, посочените вече сокове, но не повече от 2 литра за денонощието.
Диета се спазва 7 дни.
Ако след втория ден на диетата не се освободи чревният тракт, е необходимо да се направи клизма.
Диетата може да се повтори чак след 2 месеца.

Лесна диета с елда

На ден е необходима 1 чаша цели семена от елда , които от вечерта се заливат с две чаши кипяща вода и се оставят до сутринта да набъбнат. Елдата се консумира през деня, когато ви е удобно и по колкото ви се яде на един прием. Задължително е от менюто напълно да се изключат сол, захар и масло от всякакъв вид.
Ако чувствате, че не издържате диетата, можете да я прилагате с две чаши семена.
Разрешено е да пиете вода, чай, кафе, естествено без захар.
Не трябва да се консумира друга храна. Допустима е по изключение 1 ябълка, но ако можете да минете без нея, не я яжте.

Шведска диета с елда

Елдата е царицата на отслабването. Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.

Понеделник

Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда

Обяд:
100 гр. кашкавал,
салата от домати,
червени чушки и лук,
1 чаша топло прясно мляко

Вечеря:
3 варени картофа,
200 гр. варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана,
1 филийка пълнозърнест хляб

Вторник

Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда

Обяд:
250 гр. варена риба,
2 варени картофа

Вечеря:
1 зелева салата,
1 варено яйце,
1 чаша топло прясно мляко

Сряда

Закуска:
1 чаша прясно мляко,
60 гр. кашкавал,
1 филийка пълнозърнест хляб

Обяд:
250 гр. печено пиле,
1 салата от зеленчуци по избор,
1 чаша сок от ябълки

Вечеря:
150 гр. картофено пюре,
80 гр. кашкавал,
1 филийка пълнозърнест хляб,
1 чаша топло прясно мляко

Четвъртък

Закуска:
1 чаша сок от ябълка,
2 препечени филийки пълнозърнест хляб

Обяд:
1 купичка каша от елда,
1 малко парче варено телешко месо,
2 портокала

Вечеря:
100 гр. варен ориз,
150 гр. салата от домати, лук и олио,
1 чаша топло прясно мляко

Петък

Закуска:
1 чаша плодово кисело мляко,
1 портокал

Обяд:
1 пилешка пържола на скара,
100 гр. варени картофи,
1 чаша чай

Вечеря:
1 ябълка,
1 грейпфрут,
1 чаша портокалов сок

Събота

Закуска:
1 чаша прясно мляко,
1 купичка каша от елда

Обяд:
150 гр. варени картофи,
150 гр. варено телешко месо,
1 ябълка,
1 портокал

Вечеря:
100 гр. варен ориз,
1 зелева салата,
1 грейпфрут

Неделя

Закуска:
1 чаша прясно мляко,
150 гр. варен ориз

Обяд:
200 гр. варена или печена риба,
100 гр. варени картофи,
1 ябълка,
1 чаша портокалов сок

Вечеря:
1 пилешка пържола на скара,
1 салата от сезонни зеленчуци,
1 филийка пълнозърнест хляб,
1 чаша сок от ябълка

Пурички от елда с гъбен сос

300 гр. елда, 1 яйце, 40 гр. сушени гъби или 250 гр. почистени пресни гъби, 1 неголяма глава лук, 2 с.л. масло, 100 гр.мас, брашно, 2 с.л.галета.
За соса: 1 и половина с.л. масло, 1 с.л. брашно, 2 неголеми глави лук, 1 заквасена сметана, сол, захар.
Сушените гъби се накисват за през нощта във вода, а после се сваряват в същата вода.\Пресните гъби се почистват, измиват и сваряват във вряща вода за около 30 мин.\ Половината от тази вода се оставя за сваряване на елдата.А другата половина за соса.Гъбите се нарязват на дребно, и се запържват с масло и обелената и дребно нарязана глава лук. Елдата се сварява в гъбената вода, посоляваме, когато водата се изпари, щом изстине добавяме в елдата яйцето и толкова брашно , че да можем да я месим.Хубавичко омесваме тестото, разточваме, режем на правоъгълници, слагаме от гъбената смес и свиваме на бохчички или пурички.Всяка пуричка овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.ППодреждаме ги в тавичка , заливаме ги със соса и печем в предварително загрята фурна 10-15 минути.
Сос:Лукът се обелва, накълцва, запържва в масло, добавя се брашното , разбърква се, пържи се докато брашното поруменее , малко по малко доливаме 1ч.ч.студена вода, като непрекъснато бъркаме докато закипи.Претриваме през сито, посоляваме,добавяме щипка захар и сметаната.

Диета с елда-10 кг за 1 седмица

Сваляте до 10 кг. за седмица

Който успее да я спази, ще свали 10 кг. за седмица - много строга и трудна диета.

Лесна и проста е за запомняне:

- за закуска - елда
- за обяд - елда
- за вечеря - елда

Елдата се приготвя по следния начин - на вечерта заливате 1 чаена чаша елда с кипящя вода. Оставяте я да престои през нощта. На сутринта елдата е омекнала и готова за ядене.
Тази диета може да се спазва не повече от седмица. След това се чака поне един месец задължително, ако решите отново да я правите!

Към елдата можете да пиете и кефир от 1%, но не повече от литър дневно. Побългареният вариант на тази диета е с кисело мляко от 0,5%. Но не бива да изяждате повече от 2 кофички на ден.

Кюфтета от елда и гъби

300гр. елда, 50г сушени гъби,1 гл.лук, олио за пържене, сол, пипер,1 яйце, 4 с.л. галета.
Елдата се сварява \ на 300 гр. около 1л.вода\. Щом водата изври, завивам тенджерата с одеало. Гъбите накисвам предварително за една нощ и ги сварявам във водата , в която са киснали. Смилам гъбите и елдата, лука обелвам, нарязвам на ситно, запържвам, добавям към гъбите и елдата.Разбърквам добавям сол и пипер, оформям малки кръгли кюфтенца , потапям първо в яйце, после в галета и пържа

Печена елда рецепта

Гъби или нарязани на хапки месо запържвам в тиган с олио. След това слагам в тава, заедно с чаша и половина елда, две чаши вода, сол, черен и червен пипер, босилек или джоджен. Печем на фурна до омекване и набъбване на елдата .

Плънка от елда вместо ориз

Елда слагаме и при плънките, вместо ориз. Една чаша елда запържваме с олио или масло. След това я варим с две чаши вода. Отделно запържваме лук, по желание - кайма. Всичко омесваме в купа и разбръкваме със сол, чубрица и чер пипер. Използваме я като правим сарми или пълнени чушки.

Закуска с елда

1. Към една чаша елда добавям две чаши вода. Варя ок. 20 мин на слаб огън. Добавям сирене и масло.

2. Елдата я консумираме и с прясно мляко и захар. Или вместо захар, слагам нарязани плодове, мед или сладко.

Кюфтенца от елда

1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft