Турската кухня прекрасно свързва в себе си най-различни вкусове и съставки Това разнообразие има много дълбоки корени, както географични така и исторически – Турция лежи на кръстопътя между Европа, Азия и Арабския полуостров.
Типичната закуска на Турците се състои от хляб, овче сирене, маслини, домати, краставици, а също така супа от нахут, която се яде с голямо количество хляб. Към всяко хранене са добавяни различни видове предястия мезе, които са много популярни в Турция.
В турската кухня зеленчуците освен като гарнитура към ястията, често се приемат и като отделно ястие. Идеален пример за това е едно от най-известните турски ястия- Имамбаялдъ . Това са патладжани пълнени с лук, домати и чесън. Интересното в случая е че ястието се готви в зехтин, а се сервира студено.
