Паметта ви изневерява ли, кръвното ви налягане се колебае или кръвоносните ви съдове се стягат?
Но искам да съм като преди - да мисля бързо, да не забравям защо съм влязъл в стаята и да не търся очила... на главата си.
Възможно ли е да се живее почти до 90 години с бистър ум и здраво тяло? Така е.
Навикът да се елиминират 5 храни, които свиват кръвоносните съдове, е като прането на нови дънки. 87-годишен лекар с половин век медицински опит сподели тези подробности с нас.
Историята на героинята: „Аз не съм реклама, аз съм доказателство.“
Д-р Раиса Аркадиевна е терапевт с 58 години опит. Работила е с миньори, балерини, членове на парламента и дори... оперна дива (няма да разкрием името ѝ, но гласът ѝ е като чайник на печката).
Днес Раиса Аркадиевна е на 87 години и все още приема пациенти:
„Моите пациенти са децата на първите ми пациенти“, смее се тя. „Ето това наричам аз „клиентоцентричност“!“
Историята започва преди 27 години, след като нейната близка приятелка, весела, енергична жена, внезапно получава инсулт. Причината е рязко покачване на кръвното налягане, дължащо се на „любимата“ ѝ храна.
Оттогава Раиса Аркадиевна е премахнала пет храни от живота си. И знаете ли какво?
Паметта ѝ е по-добра от тази на редактора на тази статия.
Какво правят вазоконстрикторните храни след 50 години?
Накратко и по същество:
С възрастта кръвоносните съдове стават по-малко еластични, подобно на ластика на бельото след 10 пранета.
Някои храни ги стесняват, което кара кръвта да се блъска в стените, подобно на пътник без предпазен колан в микробус, който се удря в неравност.
Резултатът е главоболие, скокове на кръвното налягане, шум в ушите и „празни петна“ в паметта.
Мини инфографика (според мен):
— Съдовете на 30 години: гладки, еластични, кръвта тече като по магистрала.
— Съдовете след 25 години в бекон: тесен, „чакълест път“, задръствания, инциденти и евакуация до болницата.
ТОП 5 храни, които Раиса Аркадиевна не е яла от 1998 г.
„Не защото не искам. А защото искам да живея — ясно, светло и дълго.“
1. Наденички и хот-дог
Защо са опасни: трансмазнини, сол, консерванти.
С какво да се заменят: варено говеждо или пуешко месо, крехък пастет от пилешки дробчета.
2. Масло в големи количества
Защо е опасно: Наситените мазнини причиняват стесняване на артериите.
Заместител: малко зехтин или авокадо (да, модерно е, но работи).