Откакто почнах да ги правя ми се подобри имунитета, имам повече енергия и не боледувам

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Фитнес и Спорт
Откакто почнах да ги правя ми се подобри имунитета, имам повече енергия и не боледувам
8383
Откакто почнах да ги правя ми се подобри имунитета, имам повече енергия и не боледувам

Поздравът към слънцето, известен като Сурия Намаскар на санскрит, е набор от 12 повтарящи се асани, за които се казва, че идват с редица ползи за здравето. Например, обърнатите пози като кучето надолу могат да помогнат за по-добър приток на кръв и циркулация. Това е превъзходно упражнение, което може да се направи без всяко оборудване и което може да бъде модифицирано за всяка възраст и ниво на владеене. И докато голяма част от йога е потопена в легенди, ние ви представяме някои научни доказателства за нашите твърдения.

В тази бележка събрахме някои от многото предимства на йогата за вас. И защо може да направи толкова много за вашето психическо и физическо благополучие.

 

1. Изгаря 400+ калории за 30 минути.

Единичен поздрав към слънцето е набор от 12 асани или пози и се нарича един кръг. Всеки кръг на Поздрав към слънцето изгаря около 13,90 калории , ако се направи бързо, и отнема около 30 секунди до минута, за да завърши. Ако отделите минута, за да завършите един кръг и направите 30 за 30 минути, изгаряте 417 калории.

Разбира се, тази скорост и брой поздрави на слънцето ще отнеме време и практика, за да се постигне. Ако тепърва започвате, най-добре е да го правите бавно. И хубавото е, че дори по-бавната практика има подобни ползи за здравето .

 

2.

Това е тренировка за цялото тяло, която добавя мускулна сила и гъвкавост.

Поздравът към слънцето може да се направи бързо или бавно. Ако се извършва бързо, то се превръща в  кардио упражнение с умерена интензивност, по-добро от ходене, но по-малко интензивно от бягане. Той използва всички основни мускулни групи на тялото и помага за тонизиране и загуба на тегло.

Въпреки че са необходими по-изчерпателни проучвания, за да се определят точните промени, които могат да се случат на тялото, като правите поздрави към слънцето, не забравяйте, че това се нарича пълна тренировка. Помага при разтягането на мускулите и укрепва ставите.

 

3. Поздравите на слънцето регулират метаболизма и храносмилането.

Някои пози на поздрава на слънцето, както ще илюстрираме в края на тази статия, компресират и разтягат храносмилателните органи на тялото. Ако се извършва сутрин на празен стомах, може да освободи тялото от токсините и да подпомогне по-доброто храносмилане като цяло.

Заедно с по-доброто храносмилане, поздравът на слънцето, както при всяко умерено темпо, редовно практикувано упражнение, може да подобри метаболизма . По принцип, ако се храните здравословно заедно с редовната практика, това може да помогне за загуба на тегло и по-добро усвояване на хранителните вещества в тялото.

 

4. Подобрява функциите на щитовидната жлеза и другите хормони в тялото.

Проучванията показват , че редовната практика на Поздрав към слънцето може да балансира нивата на щитовидната жлеза в тялото, тъй като една от позите в него компресира и разтяга щитовидната жлеза. Той също така може да помогне за регулиране на нивата на инсулин в тялото при тези с диабет тип 2  , да регулира другите хормони, произвеждани в тялото, и да помогне на жените да регулират и менструалния цикъл .

 

5. Подобрява сърдечно-съдовото и нервното здраве.

Редовното практикуване на поздрави към слънцето може да подобри нивата на холестерола според проучване. Други проучвания показват, че дори практиката с умерена скорост, видът, който изгаря по-малко калории, също подобрява сърдечно-съдовата функция .

Разбира се, не става дума само за поздрави към слънцето или йога, всяко упражнение подобрява здравето на сърцето. Така че винаги е добра идея да сте в движение толкова, колкото ви позволяват начинът на живот и здравето ви.

 

6. Може да се изпълнява на всяка възраст, в лесни или трудни формати.

Поздравът на слънцето в оригиналната му форма е истинска тренировка. Но може да бъде модифициран и улеснен за възрастните хора или тези с наранявания и проблеми с подвижността . Въпреки че загубата на калории може да не е толкова значителна, винаги има полза от всякакво количество или вид упражнение.

 

7. Редовната практика подобрява имунитета.

Йогата също се счита за полезна за всеки, който иска да повиши нивата на имунитета си, което е много уместно в днешния свят. Редовното практикуване на поздравите на слънцето насърчава по-добро здраве и подобряване на телесните функции, подобрява и имунитета.

 

8. Инверсията помага за по-добър сън и душевно равновесие.

В контролирано проучване , при което някои жени правят йога (включително поздрави към слънцето), а други правят аеробни упражнения, резултатите показват, че по-добрият сън идва с практиката на първите. В обърнатите пози в Поздравите на слънцето, където главата е по-ниско от гръбначния стълб, кръвта се втурва към главата. Смята се, че това подобрява съня и изостря умствената острота .

 

9. Подобрява цялостното здраве и повишава енергийните нива.

Практикуването на поздрави към слънцето допринася за всеки аспект от живота ви, тъй като подобрява психическото и физическото здраве. Проучванията показват, че намалява стреса или по-скоро въздействието на стреса върху вас. Като се има предвид, че е поздрав към самия източник на цялата енергия на Земята, той също ви прави по- енергични и балансирани.

 

10. Ето как се прави поздрав към слънцето.

Ето как да изпълните 12-те стъпки на поздрав към слънцето, както е показано на снимката по-горе, като се движите отляво надясно.

 

Пранамасана (молитвена поза): Започнете, като застанете с леко раздалечени крака. Сгънете ръцете си, донесете ги до гърдите си  и наведете глава. Вдишайте и издишайте спокойно.

Хастаутасана (изправяне назад): Започнете с дълбоко вдишване и повдигнете ръцете си над главата, като се уверите, че ушите ви остават центрирани между ръцете. Наведете тялото си назад и засмучете в стомаха си. Задръжте позата и дъха си за 10-15 секунди.


Падахастасана (изправяне напред): Издишайте и се наведете напред, изпъвайки гръбнака си. Докоснете пръстите на краката си и ако можете да слезете по-надолу, поставете дланите си на пода, като държите коленете си прави. Застанете доколкото можете, без да огъвате коленете си.


Ashwasanchalasana (конна поза): Сега вдишайте и повдигнете левия крак назад, като държите ръцете си на пода. Поставете пръстите на краката и коляното си на пода и едновременно с това огънете дясното коляно, като се държите право от кръста нагоре. Дясното коляно трябва да е между ръцете ви. Погледнете нагоре колкото можете повече, като издишвате и завъртате очи нагоре, към слънцето.


Кумбхакасана (поза планк ): Вдишайте и преместете десния си крак назад, докато повдигате лявото си коляно, за да бъде успоредно на дясното, като държите пръстите на краката си на земята. Спуснете бедрата и гръбначния стълб, като държите ръцете си равни на земята. Тялото ви ще образува маса или дъска, която е успоредна на земята, с изправени ръце. Издишайте.


Ashtanga Namaskar (поздрав от осем точки): Вдишайте и спуснете коленете към земята, докато сгъвате лактите. Издишайте и докоснете гърдите си до земята, заедно с брадичката. Стомахът и коремните мускули трябва да бъдат изтеглени и задържани, за да се избегне контакт с пода.


Бхуджангасана (поза на кобра): Вдишайте и се придвижете напред, като повдигнете тялото си, като започнете с гръбначния стълб, преди да изправите ръцете си. Дръжте долната част на тялото в една линия от таза и краката си плоски на земята. Не забравяйте да не прегърбвате раменете си.


Парватасана (куче надолу): Издишайте и повдигнете тялото си от бедрата. Преместете краката си така, че да лежите на земята, като държите коленете си прави. Гръбнакът трябва да бъде изпънат, докато гледате надолу и образувайте планински връх с тялото си, като бедрата са най-високи.


Ashwasanchalasana (конна поза): Вдишайте и се върнете към позата на конния спорт. Уверете се, че противоположният крак се връща назад. Сега левият крак трябва да е отпред, а десният назад, отразявайки позата в стъпка 4.


Падахастасана (изправяне напред): Издишайте и изведете десния крак напред, изправяйки двата крака, за да се изправите, като същевременно държите предното си тяло наведено надолу, с длани равни на земята или докосвайки пръстите на краката си.


Хастаутасана (изправяне назад): Вдишайте и изправете горната част на тялото, като поддържате гръбначния стълб изпънат, като вдигнете ръцете си над главата с ушите, центрирани между тях. Наведете се назад и задръжте за 10-15 секунди.


Пранамасана : Издишайте и се изправете напред, изправяйки гръбначния стълб. Спуснете ръцете си в позата Namaste от стъпка 1.

 

 Какъв е вашият опит с йога и какви промени направи тя в живота и здравето ви?

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft