Ако имате "спяща" жлъчка - Болестите и мазнините "изгарят" (дори след 50) - активирайте метаболизма по китайски метод

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ако имате "спяща" жлъчка - Болестите и мазнините "изгарят" (дори след 50) - активирайте метаболизма по китайски метод
1486
Снимков материал: pixabay.com
Ако имате "спяща" жлъчка - Болестите и мазнините "изгарят" (дори след 50) - активирайте метаболизма по китайски метод

Вероятно сте забелязали, че хората с наднормено тегло често не ядат толкова много. Порциите им са скромни, но излишните килограми продължават да се трупат.

Причината е проста: дори тази храна не се преработва в енергия, а се отлага като мазнина – под кожата, около органите. Това става особено забележимо с възрастта. В същото време статистиката показва, че много китайци, дори след преминаване на 50-годишната граница, остават тънки, весели и активни, ядат доста обилна храна.

Какво им помага да са здрави и да не напълняват – обяснение от китайската медицина
От гледна точка на традиционната източна медицина ключът към добрия метаболизъм е в състоянието на меридиана на жлъчния мехур. Когато жлъчката спре ефективно да преработва мазнините, хормоналният баланс се нарушава и тялото преминава в "режим на съхранение", отлагайки бяла мазнина.

Как да разберем, че жлъчният мехур не работи добре: 9 признака на "спяща" жлъчка

Липса на сутрешен апетит

Жажда за обилна вечеря преди лягане

Нестабилен стол

Усещане за тежест след хранене

Липса на витамини, въпреки правилното хранене

Мастни натрупвания в областта на корема

Хронична умора

Постоянно усещане за студ

Суха матова кожа и леко пожълтяване на склерата на очите

Смята се, че течливостта и съставът на жлъчката пряко определят силата на апетита, качеството на храносмилането и способността на тялото да изгаря мазнините. Ако пикочният мехур е бавен и пълен със застояла, гъста жлъчка, дори здравословната храна се усвоява лошо и не дава на тялото необходимата енергия.

Как китайците поддържат жлъчния си мехур и избягват напълняването: практични навици

– Изпийте чаша топла вода (не вряла вода, но забележимо гореща) 15–20 минути преди хранене
– Опитайте се да ядете топла храна, като добавите щипка подправки
– Включете малко мазнини във всяко хранене – растително или животинско

Всички тези навици са насочени към подобряване на изтичането на жлъчката и поддържане на нейната течливост. Но има важно предупреждение: ако има проблеми със стомаха, особено с неговата киселинност, такъв съвет може да не работи.

Как стомашната киселина е свързана с жлъчния мехур
Солната киселина в стомаха стартира цяла верига от храносмилателни процеси. Той сигнализира на пилора да се отвори, на дванадесетопръстника да се разшири и на жлъчния мехур да се свие и да освободи жлъчката.

Но когато киселинността е ниска, тази система се разпада. Храната се задържа в стомаха, появява се тежест, жлъчката застоява и се сгъстява. В същото време, поради отслабения горен сфинктер, киселината може да изтече нагоре и да причини киселини.

Какво правят повечето хора в тази ситуация? Точно така – пият антиациди, които още повече намаляват киселинността. Резултатът е хипохлорхидрия, храносмилателни разстройства, подуване на корема, колонизиране на червата с вредни бактерии и прогресивно нарастване на корема.

Заключение
Ако не възстановите нормалната киселинност на стомаха, дори топлата вода и правилното хранене няма да решат проблема. Именно балансът между киселинността и здравата жлъчка спомага за подобряване на храносмилането и метаболизма. Така че, ако искате да се отървете от излишните мазнини и да си възвърнете енергията, започнете не със строги диети, а с разбиране на работата на вашия стомашно-чревен тракт.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft