Вероятно сте забелязали, че хората с наднормено тегло често не ядат толкова много. Порциите им са скромни, но излишните килограми продължават да се трупат.
Какво им помага да са здрави и да не напълняват – обяснение от китайската медицина
От гледна точка на традиционната източна медицина ключът към добрия метаболизъм е в състоянието на меридиана на жлъчния мехур. Когато жлъчката спре ефективно да преработва мазнините, хормоналният баланс се нарушава и тялото преминава в "режим на съхранение", отлагайки бяла мазнина.
Как да разберем, че жлъчният мехур не работи добре: 9 признака на "спяща" жлъчка
Липса на сутрешен апетит
Жажда за обилна вечеря преди лягане
Нестабилен стол
Усещане за тежест след хранене
Липса на витамини, въпреки правилното хранене
Мастни натрупвания в областта на корема
Хронична умора
Постоянно усещане за студ
Суха матова кожа и леко пожълтяване на склерата на очите
Смята се, че течливостта и съставът на жлъчката пряко определят силата на апетита, качеството на храносмилането и способността на тялото да изгаря мазнините. Ако пикочният мехур е бавен и пълен със застояла, гъста жлъчка, дори здравословната храна се усвоява лошо и не дава на тялото необходимата енергия.
Как китайците поддържат жлъчния си мехур и избягват напълняването: практични навици
– Изпийте чаша топла вода (не вряла вода, но забележимо гореща) 15–20 минути преди хранене
– Опитайте се да ядете топла храна, като добавите щипка подправки
– Включете малко мазнини във всяко хранене – растително или животинско
Всички тези навици са насочени към подобряване на изтичането на жлъчката и поддържане на нейната течливост. Но има важно предупреждение: ако има проблеми със стомаха, особено с неговата киселинност, такъв съвет може да не работи.
Как стомашната киселина е свързана с жлъчния мехур
Солната киселина в стомаха стартира цяла верига от храносмилателни процеси. Той сигнализира на пилора да се отвори, на дванадесетопръстника да се разшири и на жлъчния мехур да се свие и да освободи жлъчката.
Но когато киселинността е ниска, тази система се разпада. Храната се задържа в стомаха, появява се тежест, жлъчката застоява и се сгъстява. В същото време, поради отслабения горен сфинктер, киселината може да изтече нагоре и да причини киселини.
Какво правят повечето хора в тази ситуация? Точно така – пият антиациди, които още повече намаляват киселинността. Резултатът е хипохлорхидрия, храносмилателни разстройства, подуване на корема, колонизиране на червата с вредни бактерии и прогресивно нарастване на корема.
Заключение
Ако не възстановите нормалната киселинност на стомаха, дори топлата вода и правилното хранене няма да решат проблема. Именно балансът между киселинността и здравата жлъчка спомага за подобряване на храносмилането и метаболизма. Така че, ако искате да се отървете от излишните мазнини и да си възвърнете енергията, започнете не със строги диети, а с разбиране на работата на вашия стомашно-чревен тракт.