Американски хляб без месене - за начинаещи в кухнята

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Американски хляб без месене - за начинаещи в кухнята
Американски хляб без месене - за начинаещи в кухнята
admin
Добавена от: admin
19366
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

5-10 гр. суха мая
365 мл вода
500 гр. брашно
1,5 ч.л. сол

Вземете  дълбока купа или тава. Разтворете маята и солта в топлата вода, пресейте отгоре брашното. Маята е посочена с голяма разлика в количеството - ако използвате 5 гр., тестото ще втаса по-бавно, но на вкус ще е по-меко. Можете спокойно да вземете и 10 гр.- втасването е много по-бързо, а и не се отразява много на крайния вкус.


Объркайте сместа за половин минута - не търсете хомогенност, а просто нека цялото брашно да се смеси с водата.

Покрийте с фолио и го оставете на топло да втасва (може да си пуснете любимия сериал и да забравите тестото за 2 часа).


Два часа по-късно сложете филма на пауза и проверете хляба.


Обемът на тестото трябва да се е уеличил сериозно - 3-4 пъти. Вземете дълбока тава (за предпочитане с дебели стени), намажете с масло и поръсете с брашно. 


Сега тестото. Поръсете плота с брашно, сложете тестото върху брашното и отгоре също набрашнете.

Загладете хляба с ръка.
Сега сгънете тестото като плик, просто придърпайте всеки ръб към средата.


И това е.
Сложете хлебчето с шева надолу във формата и я покрийте с капак (ако тавата е дълбока, за да има място за втасване) или набрашнена кърпа. а отгоре - с плик. Оставете да престои около половин час, така че хлябът да нарастне двойно. Включете фурната да загрява.


След половин час пъхнете втасалия хляб в добре сгорещената фурна. Желателно е да създадем във фурната пара - за целта поставете на дъното на фурната чаша вряща вода за 5-10 минути или напръскайте с пулверизатор 50 мл. вода. Ако имате дълбока тава с капак, то може да печете и без пара, но под капака, като го махнете 20 минути след началото на печенето.
След 40-50 минути хлябът е готов!


Извадете го върху решетка или няколко пъти сгъната домакинска кърпа, след което покрийте с още една кърпа. Оставете го да почине, а вие може да си догледате сериала!

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft