Арабски ориз с телешко и зеленчуци

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Арабски ориз с телешко и зеленчуци
Арабски ориз с телешко и зеленчуци
admin
Добавена от: admin
38815
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 ч.ч. ориз Басмати
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
1/2 ч.ч. грах (замразен)
2 моркова
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
4-5 листа босилек
500 гр телешко бонфиле
50 гр кедрови ядки
2 с.л. зехтин
черен пипер на вкус

Оризът се измива и се сварява с вода (съотношението е 1 ч.ч. ориз към 3 ч.ч. вода). Телешкото филе се почиства от ципите и мазнините и се нарязва на медальони с дебелина 1-2 см. Начукват се леко с дървен чук и се овкусяват с черен пипер. Телешкото се запича на грил-тиган от двете страни до златисто (до готовност). Зеленчуците – червените и зелените чушки и морковите – се измиват и се нарязват на ситно. Слагат се в съд за варене на пара и се варят за 5 мин от завирането, след което към тях се добавя замразената царевица и грах (измити само със студена вода) и след 2 мин зеленчуците се отстраняват от огъня. В дълбок тиган се загрява зехтинът и се добавят: лукът, нарязан на тънки шайби, телешкото, зеленчуците и свареният ориз. Ястието се разбърква и след 10 мин е готово. Сервира се поръсено с нарязан на ситно босилек и кедрови ядки.

Вариант: Ястието ("бериани" на арабски) може да се приготви и с друг вид месо, например пилешко. Може също така да се овкуси с други подправки като канела, чили, джинджифил, кокос, кимион, кориандър, да се добавят бадеми, кашу или други ядки на вкус.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft