Аристократичен ябълков сладкиш с ванилов крем и карамел - за нула време ще се омете до последната трохичка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Аристократичен ябълков сладкиш с ванилов крем и карамел - за нула време ще се омете до последната трохичка
Аристократичен ябълков сладкиш с ванилов крем и карамел - за нула време ще се омете до последната...
admin
Добавена от: admin
14599
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За крокана:
150 гр. захар
100 гр. лешници, бадеми или орехи
За крема:
500 мл студено прясно мляко + 1 малка ч.л. ванилов екстракт
6 супени лъжици захар
1 пудинг ванилия или 5 супени лъжици нишесте
За тестото:
250 мл топло прясно мляко
100 мл разтопено и охладено масло/маргарин
150 гр. захар + 1 чаена лъжичка сол
1 суха мая
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
600-700 гр. брашно
6-7 ябълки

Първо направете крокана:

В сух тиган разтопете захарта, така че да образува карамел. След това дръпнете от огъня и добавете лешниците, орехите или бадемите. Бързо и старателно разбъркайте сместа. След това я изсипете върху алуминиево фолио, покрито с малко масло, и я оставете да се охлади. След това я натрошете на ситно с остър нож и счукайте в хаванче. От време на време разбърквайте с вилица, за да не останат по-едри парченца крокан. Оставете настрана.

Тесто.:
В купа сложете всички съставки с изключение на брашното, разбъркайте с вилица, а след това добавете малко по малко от брашното и бъркайте с дървена лъжица. Когато сместа започне да се събира по лъжицата, извадете лъжицата и добавете още брашно. Замесете на ръка, докато получите меко тесто, което не залепва за ръцете. Оставете настрана и пригответе крема.

Крем:
Отделете малко от млякото, а другото сложете да се загрее. В отделеното мляко разтворете пудинга (или нишестето) със захарта и разбъркайте с лъжица, докато захарта се разтопи. Когато млякото започне да ври, добавете приготвената смес и с лъжица непрекъснато разбърквайте, докато кремът се сгъсти. Оставете настрана (не в хладилник) малко да се охлади. 
Обелете ябълките (но може и с кората). Нарежете на филийки, но не прекалено дебели, и също ги оставете настрана.

Подреждане:
От тестото разточете кора с размери 40х20 см. Поставете кората в правоъгълна намазнена тава със същия размер. Над кората разпределете хладкия крем и красиво и внимателно над крема подредете резенчетата ябълка. Над ябълките поръсете счукания крокан. 
Включете фурната на 200 градуса да се загрее, а тавата поставете над печката. Нека престои така 15 минути. След това пъхнете сладкиша да се пече на 220 градуса 35-40 минути. Ще разберете, че е готов, като леко повдигнете ръбовете и ги отделете от тавата - трябва да са добре изпечени и кафеникави на цвят. Извадете и оставете сладкиша да се охлади. След това нарежете на парчета по желание.

ябълков сладкиш с ванилов крем и карамел

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft