Ашуре класическа рецепта
	500 г жито (грухана пшеница)
	200 г захар
	100 г орехови ядки
	100 г стафиди
	40 г нишесте
	1 ч. л. канела
	2-3 капки розова вода
	пудра захар за поръсване и дребни бонбонки
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките.
Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове, като пластмосови еднократни чашки и се охлажда.
При сервиране купичките се обръщат в чиния, за да изпадне съдържанието им. Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







