Диети и рецепти с жито

вход през zajenata.bg
1398667

Варено жито

Добре измитото грухано жито се поставя в студена вода и се вари на слаб огън. Това е особено важно, защото в противен случай зърното се разпуква, но не се сварява добре и се "кашва". Аз лично сменям няколко води по време на варенето.

Когато житото е готово, изцеждаш добре водата от съда, в който е вряло житото и оттам насетне зависи какво ще правиш. За ашуре - добавяш разтворено във вода нишесте,захар, стафиди, орехови ядки и евентуално розова вода.

За ритуално жито - трябва да го изсушиш. Тук вариантите са да го сложиш в гевгир и да го оставиш една нощ или - баба ми така правеше, да го изсипеш на хавлия, да го покриеш отгоре с още една и пак да го оставиш една нощ, докато влагата се поеме.

Оттам насетне, житото се смесва със смлени орехи, смлени бисквити или галета и се оформя в чинии. С ръце притискаш силно житото, за да добие куполовидна форма и наръсваш обилно с пудра захар. Захарта също се притиска, за да се слегне върху житото и да оформи нещо като "кора" върху него. От остатъчната влага в зърната, захарта ще се постегне и наистина става на коричка. Накрая се рисува ритуалния кръст с канела.

Аз лично нямам особено отношение с християнската традиция, но баба ми, на която съм кръстена, така правеше житото и сега, дори да си го варя, просто защото ми се е прияло, си правя канеления кръст.

1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
Още от "Съвети отслабване"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft