Започна сезонът на тученицата (Portulaca oleracea), билка, известна с лечебните си свойства , въпреки че често се смята за плевел.
Растението се характеризира с червеникави стъбла и сочни, месести листа. Тази билка се използва както като зеленчук в храната, така и като естествено лекарство в традиционната медицина.
Снимка: pixabay
Според научни изследвания, тученицата има множество ползи за здравето, особено за регулиране на кръвната захар и мазнините, подобряване на сърдечно-съдовото здраве и засилване на кръвообращението.
Снимка: pixabay
Тученицата е богата на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини (особено витамин C) и минерали, което я прави ефективна за прочистване на кръвоносните съдове и намаляване на нивата на холестерола.
Проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food (2016), показва, че екстрактът от тученица намалява LDL (лошия) холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава HDL (добрия) холестерол при хора с метаболитен синдром.
Снимка: pixabay
Д-р Мария Стояновска, диетолог, посочва: „Тученицата е естествен източник на биоактивни съединения, които влияят положително на липидния профил и подпомагат здравето на сърцето.“
По отношение на регулирането на кръвната захар, изследвания от Phytotherapy Research (2019) показват, че редовната консумация на тученица може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на глюкоза при хора с диабет тип 2.
Снимка: pixabay
Това се дължи на полифенолите и алкалоидите, които имат хипогликемичен ефект.
В допълнение към тези ефекти, това растение подобрява кръвообращението и може да помогне за регулиране на ниското кръвно налягане.
Диуретичните му свойства спомагат за елиминирането на излишните течности от тялото, което допълнително облекчава натоварването на сърдечно-съдовата система.
Снимка: pixabay
В традиционната медицина тученицата се използва и за укрепване на сърдечния мускул поради наличието на калий и магнезий.
Тя може да се консумира прясна в салати, като добавка към ястия или да се приготви като чай. За да приготвите чая, ще ви трябват:
- 1 супена лъжица ситно нарязана прясна тученица
- 250 мл студена вода
Снимка: pixabay
Билката се поставя в малка тенджера, залива се със студена вода и се оставя да заври. След кратко варене се сваля от котлона и се оставя покрита да престои два часа.
Снимка: pixabay
След това се прецежда. Чаят се консумира три пъти дневно, по една трета чаша преди хранене, в продължение на една седмица. Преди употреба, особено при хора с хронични заболявания, се препоръчва консултация с лекар.
Снимка: pixabay
Тученицата е билка с доказани ползи за здравето, подкрепени от научни изследвания и препоръки от експерти.
Лесната й достъпност и гъвкавостта на употреба я правят ценна хранителна добавка и природно лекарство.