Боденик - плетена баница с пресен лук

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Боденик - плетена баница с пресен лук
Боденик - плетена баница с пресен лук
admin
Добавена от: admin
21517
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
3 чаши (от 250 мл) брашно
1 чаша прясно мляко
2 яйца
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички суха мая
1 супена лъжица олио
75 гр. маргарин
Плънка:
7-8 стръка пресен лук
2 яйца - сварени
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин/олио
1 супена лъжица олио

Отделете един жълтък от яйцата (за намазване). 
Смесете брашното, захарта, солта, маята. С вилица леко разбийте яйцата и единия белтък. Млякото загрейте и в него добавете маргарина, за да се разтопи, докато е горещо млякото. Омесете от продуктите тесто, а след това доомесете с постепенно добавяне на олиото. Оставете го да втаса. 
Плънка: 
Докато втасва тестото, нарежете ситно лука, сварените яйца, посолете сместа, добавете черен пипер (на вкус), малко зехтин и объркайте добре. 
След като втаса тестото, разделете на три части, така че едната да е по-голяма, а останалите две части - еднакви и по-малки по размер. Разточете кора с размера на тавата (26 см), поставете на дъното на тавата, върху нея поставете плънката. 
Останатите две кори също разточете. Едната кора разрежете на кръгове, а другата - на 16 триъгълника, но без да ги прерязвате докрай, оставете външната страна неразрязана. 
С помощта на точилка преместете върху плънката кората, която сте разрязали на 16 части. Хубаво наместете триъгълниците, след което 8 от тях (през един) повдигнете и обърнете назад. Вземете най-големия пръстен от другата кора, поставете то върху така получената форма от триъгълниците. Сега ги върнете обратно навътре, а повдигнете останалите 8 триъгълника и обърнете навън. Вземете втория пръстен от тесто и го поставяте вътре - отново повторете процедурата. По същия начин оформете всички пръстени и триъгълници. Средната кръгла част ще послужи за център на плетеницата.

Оставете баницата да втаса, намажете с жълтък, леко разбит с 1 супена лъжица мляко, печете на 180 градуса до готовност (зачервяване). 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft