 
                
            
	Количествата са на вкус:
	брюкселско зеле
	мазнина - масло, олио, зехтин или мас
	лук
	шунка
	чесън
	готварска сметана
	едрозърнеста горчица
	сирене/кашкавал - тип Чедър или друго подобно
	кимион
	магданоз
	морска сол
	прясно смлян черен пипер
	червен пипер на люспички
	Сложете измитите и непочистени зелки в съд за готвене на пара и ги сварете за 6-7 минути, докато станат светлозелени. Облейте ги с леденостудена вода, за да спрете процеса на варене и да запазите цвета им.
	Почистете дръжките на зелките и обелете външните листа. Трябва да запазят целостта си, но по-големите може да нарежете на половинки.
	Загрейте малко мазнина в дълбок огнеупорен съд на среден огън. Добавете лука и брюкселското зеле и ги задушете, докато покафенеят.
	Прибавете нарязаната шунка и чесъна и задушете още 2 минутки. Добавете сметаната, горчицата и гответе на бавен огън, докато зелките омекнат.
	Прибавете и сиренето, заедно с няколко зрънца кимион и разбъркайте добре. Поръсете с малко нарязан магданоз и подправете на вкус със сол и черен пипер, а по желание и с червен пипер на люспички. Поднесете горещо. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








