Бърз точен зелник с праз и извара

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Бърз точен зелник с праз и извара
Бърз точен зелник с праз и извара
admin
Добавена от: admin
8520
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700 гр. брашно
1 кубче прясна мая (40 гр.)
50 мл олио или свинска мас
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
350-400 мл вода, в зависимост от влажността на брашното
Плънка:
4 стръка праз
500 гр. извара
3 яйца
малко олио за пържене на праза, сол и шарена сол

Бърза баница - корите не се мажат с маргарин или масло, просто се точат възможно най-тънко и се надиплят в тавата. 

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се захваща маята с малко хладка вода и захар. Добавят се олиото (маста) и солта по краищата, и се омесва хубаво гладко тесто, което да се отлепва от съда. Количеството вода варира според брашното, така че си пригответе около половин литър гореща вода и бавно замесвайте брашното и другите продукти с нея. Всяко брашно има различна влажност, така че с това и количеството на поглъщане на течността е различно. 
След като го замесите, оставете тестото да втасва половин час покрито на топло. 
В същото време нарежете праза и го запържете с малко олио. Добавете изварата, накрая счупете яйцата, добавете подправките и разбъркайте. 
Втасалото тесто разделете на три топки - една голяма за първата кора, втората със среден размер и третата - още по-малко. Оставете десетина минути да втасат леко. 
Всяка кора разточете колкото можете по-тънко, започвайки с най-голямата. Разточената кора поставете в голямата тава за печене, така че краищата й да излизат извън тавата. Навийте висящите краища на руло покрай ръба на тавата. Същата процедура повторете и с втората кора, но върху тази кора равномерно нанесете плънката. Върху плънката поставете третата най-малка кора по същия начин, както и предните две. 
Печете зелника на 200 градуса половин час, докато получи красив златист цвят. Преди печене намажете баницата с малко олио и разбито яйце, а може да поръсите и със сусам.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft