Гергьовден 2012

вход през zajenata.bg
137905

Гергьовден в миналото

Някога годината бе разделена на два цикъла: от деня на Свети Георги до деня на Свети Димитър през октомври и от Димитровден до Гергьовден. На този ден, овчарите, които обикновено били наемани за лятото до края на октомври, излизали със своите стада на полето. Едър рогат добитък и, особено, овцете в продължение на много векове са били основен улов в българското патриархалното семейство. Затова в този ден традиционните обичаи и обреди са свързани с овцете грижите за тях. В нощта преди празника се организира тържествено доене на млякото от овцата, която първа роди агнетата през тази година. До кофата с червен конец вързват букет от пролетни цветя, а в кофичката поставят монета, за да бъде млекодобива висок през цялата година. Също така, заплитат с черен конец венец от див здравец, коприва, къпина, глог, и с него украсяват главата на овцата. Същият ореол закачят и на вратата на кошарата. Една от младите жени ритуално отпива глътка мляко чрез кухите стъбла на оман за да раждат овцете женски агнета. На Гергьовден за първи път в годината се готви и прясно сирене, но не го солят, за да не пресъхне овчето млякото.

1
2 3 4 5 6
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft