Първо се приготвя закваската: маята се натрошава в малко топла вода и се смесва с 2 супени лъжици брашно и 2 с.л. захар.
Оставя се да шупне.
Добавя се част от брашното, 2 с.л. растително масло, сол, ванилена захар или ванилия и се обърква тесто като за палачинки. Ако ще ги приготвяте сладки, добавете 1-2 супени лъжици захар.
На масата изсипете останалото брашно, изсипете отгоре тестото и го омесете с ръце, така че да стане гладко и да не лепне по дланите.

Сложете готовото тесто в найлонов плик.
Потопете плика в купа с ледена вода. Тестото ще потъне. Когато изплува отново (някъде след 20-тина минути), го изваждаме от плика.

Мажем масата, точилка и ръцете със слънчогледово олио. От тестото оформяме топки. С точилката леко ги разтегляме.

В средата поставяме от плънката - по желание солена или сладка (може сирене, кашкавал, ябълки, сладко и пр.).
Оформяме на мекички, като затваряме добре плънката.

Пържат се в сгорещено олио.

Приятен апетит!











