Домашна Вегета - естествена и здравословна, без токсични консерванти и подобрители

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Зимнина
Домашна Вегета - естествена и здравословна, без токсични консерванти и подобрители
Домашна Вегета - естествена и здравословна, без токсични консерванти и подобрители
admin
Добавена от: admin
17201
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

3 моркова със среден размер

2 средни корена пащърнак

1 малък стрък праз

½ корен целина

½ глава червен лук

2-3 скилидки чесън

шепа пресен магданоз

1 малък картоф

царевично нишесте

сол

Купешката Вегета съдържа MSG (Моносодиум глутамат - подобрител на вкуса) - съставка, към която може да станете зависими, ако я консумирате редовно. Ето добрата новина: може да си направите домашна Вегета, която мирише по същия начин и не се различава почти по вкус от купешката. С чиста съвест може да я добавите към домашните супи, варива и други ястия.

Единственият проблем при приготвянето й е, че зеленчуците се сушат дълго, освен ако нямате вкъщи дехидратор.

Разбира се, най-добре би било, ако зеленчуците са от домашната градина или пък от надежден доставчик от пазара.

1. Измийте хубаво зеленчуците и ги нарежете на ситно. Не трябва да бъде прекалено ситно, но парченцата да са по-малки, така че по-бързо да изсъхнат.

2. Сушене: Зеленчуците трябва да се сушат 10-12 часа в зависимост от фурната (някои фурни пекат по-силно, други - по-слабо).

Ето защо не е необходимо да се придържате стриктно към споменатото време за сушене.

Най-добре ще прецените дали са изсушени, когато ги претриете през пръстите си - трябва да се усещат сухи. Въпреки това най-често необходимото време за сушене е 10 часа.

Ето и как се сушат според печката:

Печка на дърва:

Ако постоянно слагате дърва във фурната и тя е гореща - вратичката й трябва да бъде постоянно отворена. Ако оставите зеленчуците във фурната през нощта, докато печката не е толкова гореща и докато не се захранва с дърва - тогава притворете вратичката..

Проверявайте на всеки няколко часа, за да уловите момента, когато зеленчуците изсъхнат.

Обикновена фурна:

Включете печката на 70 градуса (или евентуално малко повече), а вратичката оставете леко отворена, за да може влагата да излиза. Когато зеленчуците се поизсушат, намалете температурата на 60-50 градуса и сушете докато почувствате между пръстите си, че са напълно сухи.

Дехидратор за храна:

Има нормална опция за сушене, просто следвайте упътването.

3. Щом зеленчуците са сухи, добавете:

- 1 супена лъжица царевично нишесте, което ще помогне да не се образуват бучки;

- сол на вкус.

 4. Смилане: Смелете зеленчуците заедно със солта в блендер или кафемелачка.

Съхранявайте в стъклени буркани.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft