Как се приготвят еклери

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Еклери с шоколадова глазура
221468

Еклери с шоколадова глазура

1 и 1/2ч.ч вода
1/2ч.ч олио
1 и 1/2ч.ч брашно
6 големи яйца

За крема:
4ч.ч. прясно мляко
3с.л меко масло
6с.л брашно
2с.л царевично нишесте
3 яйца
1ч.ч захар
1ч.л течна ванилия

Проготвяне на еклерите:
В тенджера се слагат водата и олиото и се поставят на котлона докато заврят.
Сваля се от огъня и се прибавя наведнъж брашното, бърка се докато се усвои брашното. Прибавят се едно по едно яйцата, след първото яйце сместа се накъсва, но с прибавянето на всяко следващо яйце и бъркане се получава все по-гладка смес.Полученото тесто може да се сложи в шприц и да се шприцоват малки розички или с помащта на лъжичка се взима по малко от сместа и се слага в леко намазнена тава. Пече се в предварително загрята до 200 С градуса фурна за 15 минути, градусите се намаляват на 175 С и се пече за още 15-20 минути, или докато придобият златист цвят и са твърди на пипане. Фурната се изключва, леко се отваря вратата и се оставят вътре за още 10-минути. Еклерите се изваждат от фурната и се нареждат на решетка до пълното им изстиване

Приготвяне на крема:
3ч.ч от млякото се поставят в тенджера, тя се поставя в друга по-голяма пълна до половината с вода и се слагат на котлона, докато млякото заври. Яйцата се разбиват със захарта до гъст крем, прибавя се малко по малко от брашното и нишестето, като бърка добре да не останат бучки, прибавя се останалата 1ч.ч от млякото и ванилията. Получената смес се прибавя към врящото мляко, заедно с маслото и се бърка докато започне да се сгъстява. Крема се сваля от котлона и се оставя на хладно да изстине, като се бърка от време на време за да не хване коричка. Изстиналия крем може да се сложи в шприц и с него да се напълнят еклерите, или еклерите да се разрежат леко с нож и с малка лъжичка да се напълнят с крем.
Кремът винаги трябва да е повечко, защото докато пълните еклерите, ако не вие, то децата около вас, вече ще са изяли половината! Това е предвидено в рецептата!
По-мързиливия вариант е да направите крем от пудинг без варене и разбита сметана!

Пълните с крем еклери се нареждат в чиния и по желание могат да се залеят със шоколадова глазура.
Шоколадова глазура:
100г шоколад, начупен на малки парченца
1/3ч.ч течна млечна сметана
2с.л масло
Сметана и маслото се слагат в тенджера на слаб огън, когато се загреят и маслото се разтопи, прибавят се парченцата шоколад, бърка се докато започне да се разтопява шоколада, веднага се сваля от огъня, продължава да се бърка докато се получи гладка шоколадова смес, с която се заливат еклерите.
Готовите еклери се оставят на хладно докато стегне глазурата.
От тази доза излизат около 40 еклера.

1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft