Запечени скариди по тайландски с азиатски рибен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с риба
Запечени скариди по тайландски с азиатски рибен сос
Запечени скариди по тайландски с азиатски рибен сос
admin
Добавена от: admin
14774
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 кг. кралски скариди
Марината:
1/2 чаша пресен сок от лайм (от около 2 лайма)
Кората на 2 лайма
2 чаши портокалов сок
2 с.л. тайландски рибен сос
2 с.л. соев сос
2 с.л. мед
1 с.л. паста от лимонова трева (може да замените с 1/4 чаша лимон или сок от лайм)
1 ч.л. запържено сусамово олио
1 ч.л. смлян червен пипер
2 ч.л. сух джинджифил или около 2 см. пресен джинджифил, нарязан
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 връзка зелен лук, разрязан по диагонал
1 връзка пресен кориандър, накълцан грубо (около 1 чаша), запазете половината за украса
За соса:
1/4 чаша тайландски рибен сос
1/4 чаша портокалов сок
1/2 чаша кремообразно фъстъчено масло
1/2 чаша мед
1/4 чаша соев сос
1 лайм + кората и сока
1/2 ч.л. сусамово олио, запържено
2 зелен лук, нарязан – за украса
 

Обелете и почистете скаридите. Разбийте добре всички съставки за маринатата, освен лука и кориандъра. Разделете по равно скаридите, лука и кориандъра и ги прехвърлете в 2 големи залепващи се плика. Излейте половината от маринатата върху скаридите в единия плик, а другата половина – в другия. Запечатайте и оставете в хладилник пликовете (от 1 до 24 часа, по-добре по-дълго време).
Загрейте фурната на 220 градуса. Използвайки щипци или голяма лъжица, извадете скаридите от маринатата и ги поставете върху тавичката на фурната, облечена с хартия за печене. Извадете и лука и кориандъра и ги подредете около скаридите (количеството е достатъчно за 2 тавички). Сложете тавичката на средната решетка. Запечете скаридите за 8-10 минути. Наблюдавайте ги, за да не прегорят. Когато станат розови на цвят и вече не са прозрачни, отстранете ги от фурната. Подредете скаридите, лука и кориандъра върху плато и украсете с малко пресен кориандър.
Разбъркайте всички съставки за соса, освен зеления лук. Налейте в малка сосиера и украсете със зелените листенца лук.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft