Защо захарта в напитките е по-опасна, отколкото в храната? Говорят учените:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Защо захарта в напитките е по-опасна, отколкото в храната? Говорят учените:
292
Източник: За Жената
Снимков материал: Canva
Защо захарта в напитките е по-опасна, отколкото в храната? Говорят учените:

Докато много от нас се опитват да намалят приема на захар, ново проучване показва, че не само количеството, което консумираме, е от значение, но и формата, в която я консумираме . Разликата между течната и твърдата захар може да бъде от решаващо значение за нашето здраве.

Учените предупреждават, че захарта в напитките е далеч по-опасна от захарта в храната и може значително да увеличи риска от диабет тип 2, затлъстяване и инсулинова резистентност.

Захарта в напитките увеличава риска от диабет

Проучването, публикувано в списанието Advances in Nutrition, разглежда близо 30 научни статии и данни от повече от 500 000 души от цял ​​свят. Изследователите установяват, че всяка порция от 350 мл подсладени напитки на ден увеличава риска от диабет с до 25%, а всяка порция от 250 мл плодов сок с около 5%. Това предполага, че дори естествено подсладените напитки, когато се консумират редовно, могат да бъдат вредни за здравето.

Колко опасна е захарта в напитките?

Течната захар се абсорбира много бързо, защото напитките не съдържат фибри, протеини и мазнини – именно компонентите, които забавят усвояването на захарта и осигуряват усещане за ситост. В резултат на това захарта в напитките причинява рязък скок на кръвната захар и инсулина, което натоварва черния дроб и насърчава натрупването на мазнини.

Лабораторни изследвания също така разкриха, че захарта в напитките може да промени чревната функция – тя „препрограмира“ червата, така че те да започнат да дават приоритет на усвояването на захарта, което допълнително насърчава метаболитните нарушения.

захар в напитките

Снимка: Canva

Захарта в храната е по-малко вредна

Интересното е , че умерената консумация на захар с твърди храни не е толкова опасна – в някои случаи дори е доказано, че има защитен ефект. Това е така, защото тялото получава и други хранителни вещества заедно със захарта, които забавят усвояването ѝ и създават усещане за ситост.

Как да намалим вредните ефекти?

Европейският орган за безопасност на храните и Световната здравна организация отдавна предупреждават за опасностите от сладките напитки . Експертите препоръчват замяната на сладките напитки с вода, газирана вода с лимон или неподсладени алтернативи. Отказът само от една сладка напитка на ден може да намали риска от диабет с до 10% за няколко години.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft