Докато много от нас се опитват да намалят приема на захар, ново проучване показва, че не само количеството, което консумираме, е от значение, но и формата, в която я консумираме . Разликата между течната и твърдата захар може да бъде от решаващо значение за нашето здраве.
Захарта в напитките увеличава риска от диабет
Проучването, публикувано в списанието Advances in Nutrition, разглежда близо 30 научни статии и данни от повече от 500 000 души от цял свят. Изследователите установяват, че всяка порция от 350 мл подсладени напитки на ден увеличава риска от диабет с до 25%, а всяка порция от 250 мл плодов сок с около 5%. Това предполага, че дори естествено подсладените напитки, когато се консумират редовно, могат да бъдат вредни за здравето.
Колко опасна е захарта в напитките?
Течната захар се абсорбира много бързо, защото напитките не съдържат фибри, протеини и мазнини – именно компонентите, които забавят усвояването на захарта и осигуряват усещане за ситост. В резултат на това захарта в напитките причинява рязък скок на кръвната захар и инсулина, което натоварва черния дроб и насърчава натрупването на мазнини.
Лабораторни изследвания също така разкриха, че захарта в напитките може да промени чревната функция – тя „препрограмира“ червата, така че те да започнат да дават приоритет на усвояването на захарта, което допълнително насърчава метаболитните нарушения.
Снимка: Canva
Захарта в храната е по-малко вредна
Интересното е , че умерената консумация на захар с твърди храни не е толкова опасна – в някои случаи дори е доказано, че има защитен ефект. Това е така, защото тялото получава и други хранителни вещества заедно със захарта, които забавят усвояването ѝ и създават усещане за ситост.
Как да намалим вредните ефекти?
Европейският орган за безопасност на храните и Световната здравна организация отдавна предупреждават за опасностите от сладките напитки . Експертите препоръчват замяната на сладките напитки с вода, газирана вода с лимон или неподсладени алтернативи. Отказът само от една сладка напитка на ден може да намали риска от диабет с до 10% за няколко години.