Закуската е хранене, което не бива да се пропуска, а лекари от Харвард твърдят, че тя трябва да съдържа хранителни вещества, които ще дадат на тялото ни така необходимата енергия.
Ако избирате хлебни изделия за закуска всяка сутрин, бъдете готови за неразположения като затлъстяване, липса на енергия, умора, раздразнителност...
Д-р Моника Техо от Харвардския университет твърди, че палачинките, мъфините и тортите в никакъв случай не са добър избор за сутрешно хранене. Сладките ястия за закуска често съдържат преработени въглехидрати и захари, докато ястията, богати на фибри, протеини и здравословни мазнини, са много по-добри за здравето.
Те помагат да се чувстваме сити по-дълго и да поддържаме нивата на кръвната си захар стабилни.
Снимка: Shutterstock
Важно е да знаете кои плодове имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват рязък скок на кръвната захар. Това са например ябълки, круши, портокали, ягоди, праскови, сливи и кайсии. От друга страна, бананите и гроздето трябва да се ограничат, особено ако имате проблеми с високата захар.
Плодовете се комбинират най-добре с кисело мляко, което е отличен източник на протеини и пробиотици . Д-р Моника съветва да се избягват обезмаслени кисели млека, тъй като малко количество мазнини може да бъде полезно за здравето.
Ядките също така осигуряват здравословни мазнини, така че този вид закуска може да бъде обогатена с шепа от любимите ви ядки или семена . Д-р Техо най-често избира бадеми или кашу.
„ Ядките са богати на здравословни мазнини и фибри, а също така осигуряват енергия “, заключава лекарят.