Знаем ли какво ядем?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Знаем ли какво ядем?
2784
Източник: БГНЕС
Знаем ли какво ядем?

Знаем ли какво ядем? Информационното бюро на Европейския парламент ще потърси отговор на този въпрос с помощта на европейски депутати, Българската агенция по безопасност на храните , експерти и производители на събитие, посветено на безопасността на храните в Европа, съобщиха от представителството на ЕП у нас. Събитието ще се състои на 7 февруари от 10.00 часа на ул.

"Георги С. Раковски" 124.

Конференцията ще започне с презентация на д-р Антония Първанова (член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП), относно безопасността на храните на европейско ниво и последните мерки в тази насока, приети от Европейския парламент. Как България въвежда нормите за безопасност на храните ще научим от Атанас Дробенов, експерт от Дирекция «Контрол на храните» от Българската агенция по безопасност на храните . Следва сесия на въпроси и отговори.

В дискусия за това каква храна искаме да ядем пък ще се включат експерти и производители. Може да гледате на живо събитието на europarl.bg и да задавате въпроси в Twitter с хаштаг #EUFoodBG. След дискусията Slow Food България, съвместно с Инициативна група на малките семейни ферми и преработватели, организира дегустация на български продукти. Всеки ще може да опита напфавок от с. Горно Драглище, отлежали кашкавали от с. Борино, ябълки от с. Хераково, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб, фермерски сирена и кашкавали от краве и козе мляко.

Ще бъдат представени и вина от малки изби, обединени в Асоциацията на независимите лозаро-винари в България. Всички продукти са придружени със сертификат за безопасност, издаден от лицензирана лаборатория. Консумацията на качествени и безопасни храни е сред приоритетите на Европейския парламент като основен фактор за подобряването на здравето и качеството на живот на европейските граждани. В тази насока, парламентът застава в основата на множество законодателни инициативи, насочени към спазване на високи стандарти за храните и повишаване на информираността на потребителите за това какво консумират.

Безспорно една от най-съществените промени в законодателната област, станала факт след компромисно решение на Парламента и Съвета, е приетият през 2011 г. компромисен пакет от мерки за етикетирането на храните, които влизат в сила в страните членки, включително и в България, от януари 2014 г. В резултат на това, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход, алергените и т.н.

Новото законодателство опростява и изяснява правилата за етикетирането и съставките в храните предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Същевременно, от 2013 г. в Европа действа регламент, който регулира стоките, произведени в планински райони или суровините, които идват от там. Налице е стандартизиран пакет от правила, обединени в европейските схеми за «знак за качество» на продукти като прясното месо, сиренето, бирата и земеделските стоки, произведени по традиционен за конкретни области и региони на ЕС начин.

Целта е повече европейски фермери да регистрират своята продукция, а потребителите да научават повече за произхода и качеството на избраните от тях храни. Към момента в европейските институции текат преговори и предложения за законови актове в областта на биологичното земеделие, етикетирането на телешкото месо, както и на цялостна програма за безопасност на потребителите. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft