Италианска Губана - пухкав козунак с изумително вкусна плънка от шоколад и много ядки

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Италианска Губана - пухкав козунак с изумително вкусна плънка от шоколад и много ядки
Италианска Губана - пухкав козунак с изумително вкусна плънка от шоколад и много ядки
admin
Добавена от: admin
20193
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
600 гр. брашно
150 гр. захар
2 яйца
80 гр. масло
180-200 мл топло прясно мляко
30 гр. мая
щипка сол
кората от половин лимон
кората от половин портокал
Плънка:
100 гр. счукани орехи
100 гр. смлени бадеми
50 гр. смлени лешници
30 гр. кедрови ядки
50 гр. захаросани портокалови корички
100 гр. стафиди
100 гр. шоколад за готвене, ситно накълцан
2 супени лъжици захар
2 яйца
3-4 супени лъжици мармалад по желание
50 мл домашна ракия (гроздова или сливова)

Губана е италиански сладкиш, който се приготвя задължително за Великденските и Коледните празници или за големи тържества. Подобен е на нашия козунак, но с много по-богата и ароматна плънка. Непременно опитайте, невероятно вкусен е! 
Първо се меси тестото: 
Маята се разтваря с малко мляко и брашно. Оставя се да шупне. 
В купа се поставят брашното, захарта, яйцата, маслото, предварително разтопено (да бъде хладко), настърганата кора от лимон и портокал, шупналата мая, и с млякото се замесва гладко нелепнещо тесто. Оставя се да се втаса около 2 часа. През това време се приготвя плънката. 
Стафидите се поставят в ракията да омекнат. 
В купа се поставят всички плодове, шоколадът, захарта и стафидите с ракията. Добавят се яйцата разбити с вилица, и всичко се смесва. Прибавя се и мармаладът, и отново се разбърква. Сместа трябва да бъде достатъчно мека (не много), за да може да се намаже на тестото. 
Тестото се премесва и върху набрашнен плот се разточва кора- правоъгълник около 50х25 см. Отгоре се нанася плънката и с влажен нож се разнася по цялата кора. 

италианска губана
Кората се навива на руло и се усуква на охлювче. Поставя се в намазана с масло тава (26 см) и се оставя да втаса 1 час. 

италианска губана 1

италианска губана 2
След това се намазва с разбито яйце и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути - 1 час. 
По време на печенето губаната може да е покрие с фолио, за да не потъмнее прекалено.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft