Това ястие е свежа и лека алтернатива на класическата лазаня, в която тиквичките заместват пастата, създавайки кремообразна и вкусна комбинация със сос бешамел и сирена.
Идеално за летните дни или за тези, които искат по-здравословна версия на любимото си италианско ястие,. Ето какво ви е необходимо за уникално вкусната Лазаня с тиквички и моцарела :
Лазаня с тиквички и моцарела
Продукти:
За лазанята:
- 1 кг тиквички
- 300 г моцарела
- 100 г пармезан
- 2 супени лъжици зехтин
- няколко листа босилек
- сол на вкус
За соса бешамел:
- 50 г масло
- 3-4 супени лъжици брашно
- 500-600 мл мляко
- 2 супени лъжици пармезан
- сол на вкус
- индийско орехче на вкус
Приготвяне:
1. Пригответе тиквичките: Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки кръгчета.
Снимка: YouTube
Разбъркайте добре, за да се смесят подправките. Подредете тиквичките върху тава за печене, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса по Целзий за 10 минути, докато леко омекнат.
2. Пригответе соса бешамел: Разтопете маслото в тенджера на среден огън. Добавете брашното и разбърквайте 1-2 минути, за да покафенее, като внимавате да не загори.
Постепенно, като бъркате непрекъснато, добавете млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти, около 3-4 минути. Накрая добавете две супени лъжици пармезан, сол и малко настъргано индийско орехче. Разбъркайте и свалете от котлона.
3. Сглобете лазанята: Намажете дъното на огнеупорна тава с тънък слой сос бешамел. Поставете отгоре слой от печените тиквички, след това добавете още един слой сос бешамел, настъргана моцарела и няколко листа пресен босилек.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Повтаряйте наслагването, докато не използвате всички съставки, като завършите със слой сос бешамел.
Снимка: YouTube
4. Завършване: Настържете равномерно останалия пармезан отгоре. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за около 30 минути, докато повърхността стане златистокафява.
Снимка: YouTube
5. Сервиране: След като извадите лазанята от фурната, оставете я да се охлади за 5-10 минути, преди да я нарежете, за да стегне. Сервирайте топла, гарнирана с допълнителни листа босилек, ако желаете.
Снимка: YouTube