Лесна къпана баница

вход през zajenata.bg
Лесна къпана баница
alex
Добавена от: alex
15029
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

ЗА ТЕСТОТО

яйца - 3 бр.
вода - 1 ч.ч. хладна
оцет - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - около 600 г (или колкото поеме)

 

ЗА НАМАЗВАНЕ
краве масло - 1/2 п./63 г/
олио - 4 с.л.

ЗА ПЛЪНКАТА
сирене - 250 - 300 г бяло
магданоз - 10 клончета(по желание)

ЗА КЪПАНЕТО
вода - 4 ч.ч. студена

Кой не обича баница, определено можем да кажем, че това е може най- най- любимата традиционна закуска, затова и днес ще ви предложим един малко по- различен вариант, с които да се нагощитете

 

От продуктите за тесто се замесва меко тесто и покрито с кърпа, се оставя за 10 минути да си почине.  През това време се натрошава сиренето, нарязва се магданозът на ситно и се смесват.  Маслото се разтопява и се смесва с олиото.  Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва много леко с олио. Аз лично подмазвам тавите, в които ще пека тестени изделия, с неразтопена свинска мас, така, както е твърда, и печивата ми винаги са с много хубава коричка отдолу и се отделят лесно от тавата.

 

Тестото се разделя на 10 равни топки, които се точат на кора, с големината на тавата, в която ще се прави баницата.  За да не лепне тестото по точилката при разточването, кората се поръсва с брашно. Затова е хубаво да имате повече от посоченото количество брашно. Всяка разточена кора се намазва с част от подготвената мазнина, която трябва така да се разпредели, че да стигне за всички кори, но и да не остава. Петата кора не се намазва с мазнина. Върху нея се разпределя цялата плънка. Отгоре една след друга се редят останалите пет кори, като всяка се маже с мазнина, включително и последната - десетата. 

 

Баницата се нарязва на квадрати.Пече се в предварително загрята на 190°C фурна. След като се зачерви отгоре, изважда се от фурната и веднага се залива със студената вода, окъпва се.Връща се обратно във фурната, която се намалява на 170°C, и се пече, докато поеме водата. Къпаната баница се изважда от фурната, покрива се с кърпа, да се задуши, и се оставя половин час, споделиха колегите от recepti.gotvach.bg

 

Да ви е вкусно! 

Забележка:
1. Корите за тази баница не е задължително да са много тънко разточени.
2. Плънката може да е само от сирене, без магданоз. На мен лично много ми харесва с магданоз, вкусът е като на баница със спанак.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft