Как се плете пита за празника

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Как се плете пита за празника
Как се плете пита за празника
admin
Добавена от: admin
112299
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кубче мая
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 к.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце
За намазване:
1 жълтък
сусам за поръсване
50 мл олио

Разтворете маята в 100 мл топло прясно мляко заедно със захарта и няколко щипки брашно. Оставете я да шупне. През това време пресейте брашното в дълбок съд и в средата му оформете кладенче. Вътре изсипете останалото прясно мляко, киселото мляко, олиото, яйцето, шупналата мая и солта. Замесете умерено меко тесто, като постепенно вземате от брашното по стените на съда. Оформете тестото на топка и го оставете да втаса. Щом удвои обема си, премесете и разделете на 3 топки. Всяко топка разточете на обла кора и я намажете добре с олио, след което подредете получените кори една върху друга. В средата на горната кора поставете чаша с отвора надолу и нарежете кората на 8 сектора (скосени отгоре триъгълника), започвайки от ръба на чашата. Всеки сектор нарежете на още 3 части, след което ги сплетете, като подвивате краищата им отдолу. Така оформената пита оставете за 20 мин. в тавата, след което намажете с разбит с малко олио жълтък и поръсете сусам. Печете 45 мин. в загрята фурна.

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft