Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!
Завъртете тази майсторска пита за празника и близките ви ще изгубят ума и дума!
admin
Добавена от: admin
47628
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

800 гр. брашно
200 мл прясно мляко
2 яйца
6 супени лъжици олио
6 супени лъжици кисело мляко
1 прясна мая
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
За намазване:
100 гр. масло/маргарин
400 гр. извара (сирене)
1 жълтък

Разбъркайте маята, млякото, захарта и малко брашно, и ги оставете настрана десетина минути. 
Прибавете и другите съставки и измесете меко тесто. Не добавяйте много брашно, може тестото да ви изглежда лепкаво, но така трябва да бъде. Оставете го покрито около един час, хубаво да втаса. 
Разделете на 4 части. 
За плънката разбийте маслото/маргарина с изварата и белтъка. Разделете на три части. 
Всяко парче тесто разточете на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намажете кората с една трета от плънката. Повторете с останалото тесто и подредете корите една върху друга. Последната, четвърта, не мажете.

майсторска пита 
Сега с ръце натиснете тестото и го разтеглете, така че размерът на кората да се увеличи малко повече от двойно. 
Разрежете кората на 4 части (на 4 ленти). 
Намажете тавичка (32см) с маргарин. 
Всяка лента от тестото усучете, започвайки от средата, на едната посока, а другата половина - на другата посока (като фитил). След това завийте свободно на охлювче и го поставете в средата на тавата. Другите ленти усучете по същия начин и ги редете около първата. Оставете погачата да втаса, така че да напълни тавата. 

майсторска пита 1

майсторска пита 2
Отгоре я намажете се с жълтъка, който е останал от яйцето, като прибавите 1 супена лъжица мляко. 

майсторска пита 3
Печете погачата на 180 градуса, а след като леко се зачерви, покрийте с фолио, за да не изгори. Общото време за печене е около 45 минути.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft