Дафинов лист за подправка и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Какви видове дафинов лист има
85424

Какви видове дафинов лист има

 

Днес се отглеждат основно четири вида дръвчета, от които се добиват дафинови листа. Средиземноморският дафинов лист или лавъра (Laurus nobilis) след като се изсушат се използват като прекрасна подправка на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в различни блюда от средиземноморската кухня. Калифорнийският дафинов лист (Umbellularia californica) е известен още като като орегонска мирта. Той наподобява средиземноморския дафинов лист, но има по-наситен вкус.

Индийският дафинов лист (Cinnamomum tejpata) се нарича още теджпат(а). Той има подобен на канела мирис и вкусови качества, но е значително по-слаба подправка. Всъщност индийският дафинов лист наподобява миризмата и вкуса на китайската канела (касия), което предопределя по специфичната му кулинарна употреба. Това подразделение само носи наименованието дафинов лист и макар да е от едно семейство с лавъра, то всъщност принадлежи към друг род.

Индонезийският дафинов лист (Syzygium polyanthum) е известен още като даун салам, мантинг. Той е от семейство Миртови (Myrtaceae). В Европа и на запад това подразделение на дафиновите дървета нямат широка употреба, като се използват предимно в Индонезия и Малайзия. Тези дафинови листа могат да се употребяват сушени или пресни, като са отлична подправка при приготвяне на месо, а понякога и на зеленчуци. Този вид дафинов лист има по-слаб аромат и доста по-различна миризма от останалите. Задължителна е термичната обработка на ястията, подправени с индонезийски дафинов лист, защото само тогава той освобождава аромата си.

1 2 3
4
5 6 7 8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft