Малките слънчица през зимата-мандарините

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Какво съдържа мандарината
22626

Какво съдържа мандарината

В 100 г плод мандарина се съдържат: 0 – холестерол; 35 килокалории; 81,4 г вода; до 17 г захари (според сорта, но предимно фруктоза); 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин. Като всички останали цитрусови плодове, мандарината е изключително богата на витамин С. Съдържа и така необходимия витамин А, нужен за имунната система и полезен за очите. Освен това наличието на бром помага на нервната система.

В кората на мандарината се намира и терпенът, който действа противотуморно, а също съдейства за потискане струпването на кръвни плочки, като по този начин помага да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, свиването на бронхите и тяхната свръхчувствителност - така отслабва предразположението към астма и спазми на кръвоносните съдове. Мандарините са богати и на витамин D (предпазващ от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

В този плод не може да има нитрати - те не се съвместяват с лимонената киселина. Цитрусите се приемат за убиец на нитратите, поради силните им пречистващи свойства. Доказано е, че лимонената киселина, която се съдържа в тях, влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Това може да се използва като нова стъпка по пътя на здравословното хранене.

1
2 3 4 5 6 7 8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft