Киселото мляко най-скъпо у нас

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Киселото мляко най-скъпо у нас
2691
Източник: Всеки ден
Киселото мляко най-скъпо у нас

В родината на киселото мляко , за да го ядем, плащаме най-скъпо. Даже и в сравнение с всички комшии на Балканите, показва справка на „Всеки ден".

Оказа се, че киселото мляко се продава у нас с до 20% по-скъпо от съседните страни. Без да влиза в сметката стандартът на живот в Българи в сравнение с цяла Европа.

В Румъния, където средната работна заплата е към 1000 в лева, а у нас малко над 700, киселото мляко е с около 10 на сто по-евтино, отколкото в България. В Сърбия подквасеното излиза към 1,50 лв., но за килограм, което означава, че цената му е с около 50 стотинки по-ниска. Даже и в Гърция може да се намери по-евтино кисело мляко отколкото у нас, макар цените на истинското и с високо качество да са колкото в България, но в евро. В Турция обаче тяхното кисело мляко по магазините е чувствително по-евтино от нашето у нас.

Високата цена на уж много българския продукт в същото време изобщо не отговаря на качеството. А ако е „истинско", то тогава струва най-малкото двойно в сравнение с редовите познати кофички от всякакви фирми по магазините. Такъв е случаят с появилото се вече в някои хранителни вериги фермерско кисело мляко - в стъклени буркани с различна вместимост, като 500 г е 2-2,50 лв.

Колкото по-ниска е цената на някое кисело мляко у нас, толкова по-малко мляко има в него, категорични са специалистите. Така може да се напазарува и за 40-50 стотинки за кофичка, но вероятността да е пълно менте е почти 100 на сто.

Истинското кисело мляко е с малка трайност - около 72 ч., след което вкисва. И ако на вашето в хладилника и даже извън него „нищо му няма", не се радвайте. Похарчените пари са за нещо различно от подквасено мляко. Това обаче не пречи на производителите и на търговците да го продават като истинско на солени цени спрямо съдържанието.

Истинското кисело мляко е наистина кисело и не сладни прекалено даже и когато е току-що подквасено. Истинското краве кисело мляко не е особено гъсто, като съдържа и доста вода - цвик. Докато повечето в магазините са като отливка от гипс - не помръдват в кофичката.

Според запознати с технологиите производителите го сгъстяват със сакъз, нишесте. „Омазняват" го даже и със свинска мас, но най-често с твърдите растителни мазнини от сорта на „палмата".

2 бактерии създават вкуса

Оригиналното българско кисело мляко се произвежда от прясното чрез бурно развитие на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Първата бактерия е кисела, а втората е сладка.

Киселата вирее и се възпроизвежда само по нашите географски ширини. Тя създава вкусен и полезен продукт, но и бързо го разваля. Ето защо втората бактерия вече в пъти превишава нашенската при квасенето. Което пък според експертите означава, че рядко ядем в България истинското българско кисело мляко. Само плащаме скъпо уж за него.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft