Кокосово-шоколадов хляб

вход през zajenata.bg
Кокосово-шоколадов хляб
admin
Добавена от: admin
5360
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

брашно - 2 чаши + 2 с.л. (около 280 гр.)
неподсладени кокосови стърготини (кокосово брашно) - 2 ч.ч. (около 100 гр.)
полусладък шоколадов чипс (натрошен шоколад) - 1 чаша (150 гр.)
трапезна сол - ¾ чаена лъжичка
суха мая - ¼ чаена лъжичка
студена вода - 1 ¼ чаши
пшеничени трици или допълнително брашно за поръсване
 

В средно голяма купа разбъркайте брашното, половината кокос, шоколада, солта и маята. Добавете водата и с помощта на дървена лъжица или с ръце омесете, докато се получи лепкаво влажно тесто – около 30 секунди. Покрийте купата и оставете да постои на стайна температура, докато повърхността стане пухкава, а тестото удвои размера си – около 12-18 часа.
Когато първото втасване е завършено, поръсете щедро работния плот с брашно. С лопатка оберете тестото от купата. С леко набрашнени ръце съберете краищата на тестото към центъра, притиснете и подпъхнете добре и повторете процедурата, докато тестото заприлича на топка.
Разтворете домакинска кърпа и я поръсете добре с пшеничени трици или брашно. Внимателно поставете тестото върху кърпата с неравната част надолу. Ако тестото е лепкаво, леко поръсете повърхността му с още трици или брашно. Поръсете леко повърхността с останалата половин чашка кокос. Хлабаво прегънете краищата на кърпата върху тестото, за да го покрият, и оставете на топло и непроветриво място да втаса още 1-2 часа. Тестото е готово, когато почти удвои размера си. Ако го натиснете леко с пръст, трябва да задържа образувалата се дупчица. Ако възвръща формата си, оставете го да втаса още 15-тина минути.
Половин час преди края на второто втасване загрейте фурната на 250 градуса като поставите решетката в долната част на фурната. Върху решетката поставете дебел глинен съд с капак и вместимост 4-5 литра. Когато тестото е втасало, внимателно извадете съда от фурната и го отхлупете. Развийте кухненската кърпа и бързо и внимателно обърнете тестото в нагретия съд с шева нагоре. Покрийте с капака и печете около 40 минути. Махнете капака и продължете печенето, докато цветът на тестото стане кестеново-кафяв (но не прегорял) – около 20-25 минути.
С огнеупорна шпатула или ръкохватки внимателно вдигнете тестото от съда и го поставете на кухненска решетка да се охлади напълно.

Идея: по желание след като отхлупите съда и преди да продължите печенето, поръсете хлебчето със сурови семена или ядки.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft