Крем карамелът е обявен за най-любимият български десерт - история и рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Крем карамелът е обявен за най-любимият български десерт - история и рецепти
84355
Източник: Сега
Крем карамелът е обявен за най-любимият български десерт - история и рецепти

Ранната история на карамела е забулена в мистерията на далечното минало. Не е ясно точно, кой пръв е загорил захар и кой първи е решил да превърне резултата от една разсеяност в превъзходна кулинарна технология.

Думата карамел е навлязла от френски през испанското caramelo в повечето езици.

Къснолатинското calamellus пък е умалителна форма на calamus (тръстика). Етимологията му води към захарната тръстика, която е била известна в Древна Гърция още от времето на Александър Македонски, но трайното навлизане на захарта като хранителен продукт в Европа станало едва през Средновековието. Поради което и повечето учени приемат за логично тогава да е бил открит и карамелът.

Пионерската роля в приготвянето на карамел , естествено се приписва на Франция. Популяризирането му се свързва с името на граф Праслен (1589-1675 г.). Неговият готвач Ласань изобретил нов сладкиш - карамелизирани бадемови ядки, които кръстил пралине в чест на графа. Твърди се, че идеята му хрумнала, докато гледал как някакъв чирак в кухнята лакомо гризе остатъци от карамел и бадеми. Новият десерт е изпратен в двора на крал Луи XIII, където се радвал на голям успех.

Бонбоните, известни като "карамел-му" и "лакта", бяха емблематични лакомства и у нас в близкото минало, които необяснимо защо изчезнаха напоследък. Крем карамелът успешно преодоля историческия рубеж на демокрацията. Той също беше един от типичните десерти по времето на социализма, сравнително често предлаган в обществените столове. Между някогашния крем карамел и модерния има една-единствена разлика. Някога в столовете го поднасяха направо с алуминиевите купички за печене, както е изваден от фурната. Поради което имаше малко неугледен и работнически вид. Сега в ресторантите го обръщат в чинийка и същият крем-карамел потрепва гордо като някакво парфе. 

Рецепти за крем карамел и карамелени плодове

Класически крем карамел рецепта

Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 6 с.л. захар, 2 пак. ванилия, половин ч.ч. захар за карамелизиране.

Начин на приготвяне: Захарта и яйцата се разбиват, след което се прибавят млякото и ванилията. Другата захар се карамелизира в метални формички. Отгоре се налива получената яйчено-млечна смес. Формичките се нареждат в тава с вода. Кремът се пече на умерена фурна на 180 градуса. Водата не трябва да кипи. Когато кремът изстине, се обръща в плоска чиния и се гарнира със сметана.

Испански крем карамел рецепта

Необходими продукти: 150 г захар, 2 жълтъка, 6 белтъка, 415 милилитра вода, 1 кутия (около 400 милилитра) обезмаслено кондензирано мляко, няколко капки ванилия (или 1 прахче), щипка сол

Начин на приготвяне: Захарта се карамелизира. Карамелът се излива в кръгла тава за печене с диаметър около 22 сантиметра. Ако е необходимо я наклонете, за да покрие плътно дъното ѝ.

Разбийте в купа жълтъците и белтъците. Добавете им водата, млякото, ванилията и солта. Всичко се разбива до пълно смесване. Сместа се изсипва в тавата, след което се увива с влажна кърпа.

Съдът се поставя в дълбока тенджера с гореща вода, която стига до половината на тавата със сместа. Оставя се така за около час, водата трябва да е гореща, но да не ври. Получената смес се оставя да се охлади за още час и после да престои поне една нощ.

За да се извади десерта от тавата, се използва тънък нож. С него се освобождават ръбчетата. Накрая тавата се обръща в съда, в който ще се сервира. Отгоре може да се украси с плодове или бита сметана.

Карамелизирани банани рецепта

Продукти: 20 г масло, 2 банана, 2 с. л. кафява захар, 3 с. л. тъмен ром, 2 с. л. вода, по една щипка канела, индийско орехче, джинджифил и сол, 50 г счукани ядки.

Бананите се разрязват напречно и по дължина. Маслото се загрява в тиган, докато стане на пяна. Поставят се бананите и се задушават около една минута с клатене на тигана. Отстранява се от огъня и около бананите се наръсват захарта и ромът. Отново се загрява с постоянно клатене, докато захарта се стопи и облее бананите. Добавят се подправките и се държи на огъня още около две минути при по-слаб огън. Поръсват се със счуканите ядки и се сервират горещи.

Карамелизирани ябълки рецепта

Продукти: 500 г ябълки, 150 мл олио, 100 г захар, 100 г нишесте, 40 г брашно.

Ябълките се обелват, изчистват се от семената и се нарязват. Потапят се в разбито с малко вода нишесте, овалват се в брашното и се пържат до златисто в силно сгорещено олио. В тиган се карамелизира захарта и изпържените ябълки се овалват в карамела. Сервират се горещи заедно с дълбок съд със студена вода, в който се охлаждат преди ядене.

Карамелизирани пуканки

Продукти: 1 ч. ч. захар, 40 г краве масло, 1 ванилия, 1 голям пакет пуканки.

От захарта се прави светъл карамел. Прибавят се маслото и ванилията при постоянно бъркане, за да не прегори карамелът. Щом се поеме маслото, се прибавят пуканките и се разбъркват добре, за да се покрият с карамел. Изсипват се в намазана с масло тава и веднага се разделят с вилица, за да не слепват. Поднасят се в дълбока купа. По същия начин могат да се карамелизират орехи, бадеми и лешници, като предварително леко се запекат.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft