Лека боровинкова торта без печене

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Лека боровинкова торта без печене
Лека боровинкова торта без печене
admin
Добавена от: admin
59388
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За коричката:
1/3 пакет грахамови бисквити (счукани) – около 136 гр.
50 гр. бланширани смлени бадеми
50 гр. масло (меко)
1/ 2 чаша (100 гр.) захар
1 с.л. неподсладено какао
За плънката:
450 гр. боровинки (измити)
450 гр. кисело мляко
кората на 1 малък лимон
½ чаша (100 гр.) захар
около 2 чаши (450 мл) гъста сметана (разбита)
¼ чаша (50 гр.) захар
2 пакетчета (14 гр.) желатин
4 с.л. вода
За украса:
шепа боровинки
25-30 малки листенца от роза (от дръжката на розата, необработвани с препарати)
50 гр. бял шоколад
50 гр. полусладък шоколад
2 ч.л. олио
 

За коричката: натрошете грахамовите бисквити, прибавете бадемите, захарта, пресятото какао и маслото. Объркайте добре и притиснете сместа към дъното на форма за печене с диаметър 22 см. и подвижно дъно.
За плънката: измийте боровинките, смелете ги и ги оставете настрана. Разбийте сметаната със захарта, покрийте съда и оставете в хладилника. Смесете киселото мляко със захарта и лимоновата кора в купа и прибавете към тях смлените боровинки. В тиган за сос смесете желатина с водата и оставете да набъбне за 5 минути. Нагрейте съда на бавен огън, докато желатинът се разтопи, но без да завира! Налейте около 1 чаша от сместа с боровинките и киселото мляко в желатина. Объркайте добре, след което излейте всичко обратно в останалата боровинкова смес. Внимателно объркайте вътре разбитата сметана и отново смесете, докато стане еднородна сместа. Излейте я върху приготвената във формата коричка, покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за поне 4 часа или най-добре – цяла нощ.
За украса: измийте розовите листенца и ги подсушете. Разтопете двата вида шоколад в отделни купи и прибавете по 1 ч.л. мазнина към всяка, като разбъркате добре. С малка четчица намажете долната страна на всяко листенце с шоколад и ги поставете върху поднос, който да се събира във фризера. Щом сте готови, поставете във фризер за няколко минути. Извадете листенцата и отново ги намажете с шоколад. Този път ги оставете, докато сте готови за украсата на тортата.
Извадете тортата от формата. Извадете и листата от фризера и бързо обелете листата, така че да получите шоколадови листенца. Подредете ги върху тортата и допълнете украсата с пресните боровинки.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft