Лесен десерт с крем

вход през zajenata.bg
Лесен десерт с крем
admin
Добавена от: admin
17203
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакет бутер тесто
За крема (може да използвате и готов инстантен пудинг):
2 яйцa
1 жълтък
40 гр захар
30 гр брашно
250 мл мляко
ванилова есенция
по 150 гр от различен вид горски плодове - малиникъпиниборовинки 
200 мл течна сметана
2-3 с. л. пудра захар
1 жълтък за намазване
по желание - листенца мента за украса
 

Бутер тестото се оставя да се размрази на стайна температура, така че да може да се обработва. 

Разточва се малко върху леко набрашнена повърхност и с вилица се набожда по цялата повърхност, след което се нарязва на еднакви квадрати или правоъгълници. Тестените парчета се прехвърлят в покрита с хартия за печене тавичка и се запичат в загрята на 180 градуса фурна за около 7-8 минути.

Щом се позачервят, се изваждат и се намазват с разбития жълтък, след което се пъхат във фурната за още 4-5 минути. Отново се изваждат, наръсват се с пудрата захар и се запича само на горен реотан, докато захарта се карамелизира. 

Готовите пастички се прехвърлят върху кухненска решетка, за да се охладят напълно. 

Яйцата, допълнителния жълтък и захарта се разбиват добре в купа, докато се получи бледожълт крем. 

Ако приготвяте крема сами: млякото се слага да се загрее на котлона. Малко преди да кипне, малко от него се добавя към яйчения крем при непрекъснато бъркане, така че да се темперират яйцата.

Темперираният яйчен крем се сипва на тънка струйка в горещото мляко и се бърка, докато кремът се сгъсти. 

Готовият крем се оставя да изстине, като се покрива с фолио, за да не хване коричка. Щом се охлади, се добавя ванилията и се разбърква. Към изстиналия крем се прибавя разбитата с пудрата захар сметана и се бърка до хомогенна пухкава смес.

В широка чиния (или в индивидуални десертни чинийки) се поставя един тестен блат, намазва се с част от крема, отгоре се подреждат малко от плодовете (могат да се нарежат на парченца, ако са по-едри). Отново се слага лист тесто и така се редуват продуктите, като се завършва с крем и плодове.

Готовият десерт може да се украси с пудра захар, листенца мента или по желание - с разтопен шоколад например.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft