Летни сарми

вход през zajenata.bg
Летни сарми
admin
Добавена от: admin
18314
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 стрък праз 
1 голяма или 2 малки тиквички
1 люта чушка, почистена от жилите и семената 
1 млад морков 
3 - 4 скилидки чесън 
12 листа зеле 
3 - 4 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз 
5-6 стръка пресен лук 
4-5 пресни домата (може и от консерва или доматен сок
200 гр ечемик 
подправки на вкус  - черен пипер, сол, вегета, на върха на ножа лют червен пипер
олио на вкус

Напълнете голяма тенджера с вода и добавете чаена лъжичка сол. Покрийте с капак и оставете да заври.
През това време почистете зелето от дебелите жилки и отделете 12 здрави листа и щом водата заври, пускайте по 2-3 листа и ги оставете да поврат около 2 минути. 
Омекналите листа извадете с решетъчна лъжица и веднага пуснете в съд с ледена вода, за да запазят цвета си. Повторете с останалите листа, след което отцедете добре зелето.
Във водата от зелето добавете магданоза, добре измития ечемик. Покрийте съда и варете на слаб огън, докато ечемикът се свари, но без да е преварен!
Докато се вари ечемикът, в по-голям тиган сложете няколко супени лъжици олио и добавете измитите и нарязани праз и чушка, запържете ги на умерен огън, като бъркате от време на време. Добавете ситно нарязания морков и го запържете малко с праза. Накрая прибавете настърганите тиквички и пресния лук, както и ситно нарязания чесън. Запържете всичко за няколко минути. Накрая добавете останалия магданоз и подправки на вкус. 
Изстискайте сварения ечемик и с бъркане добавете запържените зеленчуци в него. Опитайте на сол и черен пипер и ако има нужда, добавете още подправки.
На всеки зелев лист поставете по две супени лъжици от плънката, като преди това се уверете, че имате достатъчно за всички листа. Увийте сармите и ги наредете плътно в тенджерка или глинен съд.
Обелете пресните домати, накълцайте ги ситно и ги пуснете в тигана, в който сте пържили зеленчуците. Добавете половин чаена лъжичка брашно, малко лют червен пипер, сол и черен пипер, долейте вода и разбъркайте всичко. С получения сос залейте сармите в тавата, така че течността да ги покрие.
Поставете похлупения или покрит с фолио съд в студена фурна и включете на 180-200 градуса. Печете около един час, след което отхлупете съда и оставете ястието да се запече отгоре. Поднесете сармите топли, с кисело мляко и пресен хляб. 
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft