 
                
            
	за блатовете:
	1⅔ ч. ч. брашно
	1 ч. л. какао
	1 ч. ч. захар
	1 ч. л. сода бикарбонат
	¼ ч. л. сол
	1 ч. ч. стопено масло или олио
	200 г кисело мляко
	2 яйца
	1 ч. л. червена сладкарска боя
	1 ч. л. ябълков оцет
	1 ч. л. ванилова есенция
	за крема:
	500 г обезсолено сирене, тип дунавия
	1 ч. ч. пудра захар
	400 г заквасена сметана
	1 ч. ч. (замразени) малини или боровинки
	
	за гарниране:
	200 мл подсладена сметана
	200 г заквасена сметана
	3 с. л. пудра захар
	Смесва се пресятото брашно с какаото, захарта, содата и солта.
	Разбиват се яйцата с олиото, киселото мляко, боята, оцета и ванилията. Добавя се брашнената смес и се разбърква, докато се получи гладко тесто. Сипва се във форма с диаметър 24 см., застлана с хартия за печене и се пече на 180° С около 30 мин.
	Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. Разрязва се хоризонтално на 2 или 3 слоя.
	Разбива се обезсоленото сирене със заквасената сметана, захарта и размразените малини. С получения крем се съединяват слоевете на тортата и се намазва отгоре и отстрани.
	Разбиват се заедно двата вида сметана и захарта. Тортата се доукрасява с разбитата сметана. Вместо да се нареже на парчета, от тортата могат да се направят топки с лъжица за сладолед.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








