Маковото семе у нас не е толкова популярно в сладкиши, колкото например в Западна Европа. Там маковите печива са традиция, любима на малки и големи.
Нашата неустоима Макова торта без печене е истинска магия за любителите на маково семе – смесица от кремообразна текстура и богат вкус, готова само за 15 минути!
Перфектен за бърз десерт, който ви печели от първата хапка.
Интересен факт: Маковите семена се използват в готвенето от древни времена, а в древен Египет са били символ на плодородие и изобилие.
Макова торта без печене
Продукти:
За тортата:
- 140 г смлени макови семена
- 150 г захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 75 г грис
- 600 мл прясно мляко
- 150 г масло
- 400 г натрошени бисквити (petit beurre)
За заливката:
- 150 г бял шоколад
- 70 мл сладкарска сметана
Приготвяне:
Сложете млякото, маковите семена, захарта, ваниловата захар и гриса в тенджера. Варете на среден огън за около 10 минути, като бъркате, докато сместа се сгъсти.
Снимка: YouTube
Свалете от котлона и добавете маслото към горещия крем. Разбъркайте, докато се разтопи напълно и се смеси. Добавете натрошените бисквити и разбъркайте, докато получите гладка смес.
Прехвърлете сместа във форма с диаметър 22 см, заравнете я и оставете да се охлади в хладилник.
Снимка: YouTube
За заливката:
Загрейте течната сметана малко преди да заври, след което я изсипете върху белия шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно до гладък крем.
Изсипете топинга върху тортата и украсете по желание - например с натрошени орехи, а може и с настърган шоколад.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете тортата да стегне в хладилник, след което се насладете на този фамозен десерт!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Опитайте - ще ви изненада с вкус и лекота на приготвяне!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!