Нашите предци са знаели, че киселото зеле е изключително здравословно, затова тази храна традиционно е в менюто през есенните и зимните месеци, а освен това се смята, че е лек за сто болести.
Сто грама сурово кисело зеле съдържат цели 20 мг витамин С.
Следват ги витамин А, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий, баластни вещества и протеини.
То е отличен източник на витамин B12, поради което е особено препоръчително за вегетарианци и вегани.
Червеното зеле е до седем пъти по-лековито от бялото зеле, а цветът му показва, че съдържа и лечебни антоцианини.
Подобрява храносмилането
Киселото зеле съдържа пробиотици, които всъщност са полезни бактерии и действат като първа линия на защита срещу токсини и вредни бактерии. Те могат също така да подобрят храносмилателната система и общото здраве.
Пробиотиците също помагат за намаляване на газовете, подуването на корема, запека, диарията и симптомите, свързани с болестта на Крон и улцерозния колит.
Укрепва имунната система и предпазва от инфекции
Киселото зеле е богат източник на хранителни вещества за укрепване на имунитета .
Защитава сърцето
Киселото зеле защитава здравето на сърцето, защото съдържа голямо количество фибри и пробиотици, които помагат за намаляване на нивата на холестерола. Освен това, киселото зеле е един от малкото растителни източници на менахинон, по-известен като витамин К2. Смята се, че витамин К2 помага за намаляване на сърдечните заболявания, като предотвратява натрупването на калций в артериите, съобщава Healthline.
Укрепва костите
Киселото зеле съдържа витамин К2, който играе важна роля за здравето на костите.
По-точно, витамин К2 активира два протеина, чиято функция е да свързват калция, основният минерал, който се намира в костите.
Тригодишно проучване на жени в постменопауза установи, че тези, които са приемали добавки с витамин К2, са имали по-бавна, свързана с възрастта, загуба на костна минерална плътност.
Също така, няколко други проучвания показват, че приемът на добавки с витамин К2 намалява риска от фрактури на гръбначния стълб и тазобедрената става с 60-81 процента.