Не ги яжте: 100-годишна онколожка разкрива две храни, които никога НЕ слага в чинията си

вход през zajenata.bg
За Жената
Не ги яжте: 100-годишна онколожка разкрива две храни, които никога НЕ слага в чинията си
63462
Снимков материал: pixabay.com
Не ги яжте: 100-годишна онколожка разкрива две храни, които никога НЕ слага в чинията си

 

Когато си на сто години и все още изнасяш лекции, пишеш статии и стоиш сама на печката – това вдъхва респект. А когато си и онколог с над 50 години опит, думите ти заслужават особено внимание.

На престижна медицинска конференция в Токио д-р Марико С., изключителна жена със стогодишна история, запазила проницателен ум и професионална страст, сподели нещо, което не идва от учебниците, а от живота:

„Виждала съм стотици диагнози на рак.

Ако трябва да избера само две храни, които категорично изключвам от чинията си – ще са тези.“


1. Преработено месо – скритият канцероген на ежедневието

Наденици, салами, кренвирши, бекон – познати и удобни, но опасни. Преработеното месо е класифицирано от Световната здравна организация като канцероген от първа група , наравно с тютюна и азбеста.

Методите на обработка – пушене, сушене, добавяне на нитрити и консерванти – създават вещества като нитрозамини , които могат да увреждат ДНК и да предизвикат мутации.

Според мащабно изследване в British Medical Journal, само 50 г преработено месо дневно (колкото един сандвич с шунка) повишават риска от рак на дебелото черво с 18% .

Думите на д-р Марико:

„Не съм против месото. Но ако нещо е розово, лъскаво и може да стои на рафта със седмици – аз просто не го докосвам.“


2. Рафинирана захар – горивото на възпаленията

Белите кристали в захарницата може и да изглеждат невинни, но захарта предизвиква резки скокове на инсулина и създава условия за хронични възпаления – идеална среда за развитие на злокачествени клетки.

Проучване в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism показва, че излишната захар повишава нивата на инсулин и IGF-1 – хормони, които стимулират растежа на туморни клетки.

Освен това, високият прием на захар отслабва имунната система , пренасочвайки я към контрол на глюкозата, вместо към борба с атипичните клетки.


Какво яде тя вместо това?

  • Вместо колбаси : чиста риба, яйца, варен боб. Без пушени и мариновани продукти.

  • Вместо захар : плодове, горски плодове, мед, паста от фурми – умерено.

  • Всеки ден : топла домашна храна, зелен чай, пресни зеленчуци.

  • Допълнително : витамини С, D, цинк и антиоксиданти – за силен имунитет и дълголетие.


Мъдростта на един век

„Доживях до 100 години, защото всеки ден избирах с какво да храня тялото си.“

В залата настъпи тишина след тези думи. Не защото бяха драматични, а защото бяха истински. И всеки ги разбра.

Понякога здравето не идва от нещо сложно или скъпо. А от нещо просто: осъзнат избор. Всеки ден. В чинията.


Какво мислите за съветите на д-р Марико? Бихте ли променили нещо в храненето си? Споделете в коментарите.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft