Никога не изхвърлям обелките от лука и ви съветвам да направите същото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Никога не изхвърлям обелките от лука и ви съветвам да направите същото:
90
Снимков материал: pixabay.com
Никога не изхвърлям обелките от лука и ви съветвам да направите същото:

Мнозина смятат обвивките на лука за ненужен отпадък, но истината е съвсем различна. Тънката златиста или червена ципа крие в себе си силни вещества, които народната медицина и старите български домакини са използвали от векове.

Кората от лук е истински дар – полезна в кухнята, за здравето и за градината. Вместо да я изхвърляте, дайте ѝ втори живот и ще се удивите колко много приложения има.

Его ги моите три топ предложения и начините, по които аз ги използвам

Полза: Укрепва организма, облекчава кашлицата, действа противовъзпалително.
Рецепта:
• 1 шепа сухи лукови кори
• 500 мл вода
Залей корите със студена вода, кипни 5 минути, остави да престои 10 и прецеди. Пие се по 100–150 мл на ден. Подходящ е и за гаргара при възпалено гърло.
Допълнителна полза: Чаят е богат на кверцетин – естествен антиоксидант, който стимулира възстановяването на дихателните пътища и подпомага организма при първи симптоми на настинка.


Полза: Прогонва листни въшки, акари, белокрилка и други вредители, подсилва растенията и намалява риска от гъбични инфекции.
Рецепта:
• 2 шепи лукови кори
• 1 литър топла вода
Накисни корите за 24 часа, прецеди и пръскай листата от двете страни през 5–7 дни. Може да се полива и около корените за укрепване.
Допълнителна полза: Разтворът съдържа минерали и фитонциди, които стимулират естествения имунитет на растенията и засилват растежа им без химия.


Полза: Придава красив кехлибарен цвят и лек аромат, без консерванти и оцветители.
Рецепта:
• 1 шепа лукови кори
• 1–2 литра вода
Кипни корите 10–15 минути и използвай течността за супи, бульони или за оцветяване на варени яйца.
Допълнителна полза: Отварата от люспи не само оцветява, но и обогатява храната с полезни растителни пигменти, които имат антиоксидантно действие.

Полза: Подсилва корените, намалява косопада, подобрява кръвообращението на скалпа и придава естествен блясък без утежняване.

Рецепта:
• 2 шепи сухи лукови кори
• 1 литър вода
• 1 дафинов лист (по желание)

Сложи корите и дафиновия лист в тенджера, добави водата и вари 10–12 минути на тих огън. Остави да престои 20 минути, прецеди и използвай течността като последно изплакване на косата след измиване. Не се изплаква с чиста вода след това.

Допълнителна полза: Отварата укрепва структурата на косъма, намалява омазняването и при редовна употреба стимулира растежа на косата, като същевременно ѝ придава жизненост и мек естествен оттенък.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft