Идеалните хлебчета за закуски, сандвичи, хамбургери или просто за похапване между яденетата, когато ви подгони гладът. Мекички, пухкави, може да ги замразите след изпичане, а когато ви потрябват, просто извадете от фризера и оставете да се отпуснат на стайна температура.
Универсални пухкави хлебчета
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 500 мл хладко мляко
- 1 литър хладка вода
- 70 мл олио
- 20 г прясна мая
- 2 кг брашно
- 3 чаени лъжички сол
За намазване:
- 1 пълна супена лъжица твърдо кисело мляко или заквасена сметана
- 1 жълтък
- 1/2 чаена лъжичка вода 50-60 мл (ако киселото мляко е гъсто)
ПРОЦЕДУРА:
1. В голяма купа смесете добре необходимите съставки за тестото.

Снимка: YouTube
Ще получите меко и леко лепкаво тесто, след което го оставете да втаса за поне 2 часа.

Снимка: YouTube
2. Омесете отново втасалото тесто и го оставете покрито да втаса за още 45 минути.
3. След това обърнете тестото върху набрашнена повърхност, оставете го да поеме толкова брашно, колкото е необходимо, без да го месите (като го разточвате внимателно с шпатула), и го разделете на 35 равни парчета.

Снимка: YouTube
4. Оформете на топчета и ги оставете да починат, покрити с кърпа, за още 20 минути. През това време загрейте фурната на 250°.
5. Започвайки с първото топче тесто, което сте направили, го поставете върху тавата за печене и го приплескайте леко, като леко притискате с пръсти отгоре, след което го намажете със сместа с кисело мляко.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
6. Сложете хлебчетата в предварително загрята фурна на 250° за 10 минути.

Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube














