Рецепта за меко и вкусно хлебче за закуска
Тази рецепта е перфектният избор за ежедневна закуска. С прости съставки и лесно приготвяне, този хляб ще се превърне в любим на вашата трапеза.
Благодарение на топлото мляко и маслото, тестото става невероятно меко, а леката сладост го прави неустоимо за всички поколения.
Пригответе го с любов и се насладете на всяка хапка! Ето какво ви е необходимо за чудно пухкавото и много вкусно Кифла-хлебче :
Кифла-хлебче
Продукти:
- 150 мл топло мляко
- 40 г захар
- 4 г суха мая или 12 г прясна мая
- 1 яйце
- 30 г масло (може да се замени с маргарин)
- 1/3 чаена лъжичка сол
- 8 г ванилова захар или екстракт от ванилия (по избор)
- 320-350 г универсално пшенично брашно
- 30 г масло (за покриване на тестото)
- 2 супени лъжици подсладено мляко (за покриване преди печене)
- Малко бели сусамови семена (по избор, за поръсване)
Приготвяне:
1.
2. Добавете яйцето, разтопеното масло (30 г), солта и ваниловата захар (ако използвате). Разбъркайте добре.
3. Постепенно добавете брашното и омесете меко и еластично тесто. Месете около 8-10 минути, докато тестото стане гладко и започне да се отделя от ръцете ви.
4. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло място да втаса за 1-1,5 часа или докато удвои обема си.
5. След като втаса, прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълна форма с дебелина около 0,5 см.
6. Намажете цялата повърхност на тестото с 30 г разтопено масло.
7. Разточете тестото или го оформете по желание и го прехвърлете върху намазнена тава за печене с размери 22x10x5 см.
Снимка: YouTube
8. Направете няколко плитки разреза по повърхността на хляба за декоративен вид.
9. Покрийте тестото и го оставете да почине още 15-20 минути.
10. Преди печене намажете хляба с подсладено мляко и по желание поръсете с бели сусамови семена.
11. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути или докато хлябът стане златистокафяв. Времето за печене може да варира в зависимост от фурната.
Снимка: YouTube
12. Извадете хляба от фурната, оставете го да се охлади за кратко и сервирайте топъл или на стайна температура.
Снимка: YouTube
Съвет: За още по-добър вкус, сервирайте хляба с масло, сладко или мед. Насладете се на тази мека и вкусна закуска, приготвена с много любов!