Печени картофи по манастирски - цяла тава радост за стомаха, а струва по-малко от 5 лв!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Печени картофи по манастирски - цяла тава радост за стомаха, а струва по-малко от 5 лв!
Печени картофи по манастирски - цяла тава радост за стомаха, а струва по-малко от 5 лв!
856
Източник: За Жената
Печени картофи по манастирски - цяла тава радост за стомаха, а струва по-малко от 5 лв!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Картофи по манастирски с чесън – хрупкави, сочни и много вкусни . Ястието е засищащо, така че можете да го приготвите дори по време на пости.

Картофите са много хрупкави и вкусни, а сосът от печен чесън и магданоз е нещо, което задължително трябва да опитате. Ето какво още ви е необходимо за рецептата:

Картофи по манастирски с чесън

Съставки: 

  • 4 големи картофа,
  • 1 цяла глава чесън,
  • 1 чаена лъжичка морска сол (кошерна сол на люспи или хималайска),
  • 1 чаена лъжичка черен пипер на прах (най-добре е прясно смлян),
  • 1 супена лъжица зехтин,
  • 2 супени лъжици маргарин (или масло, ако не постите)
  • 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз.

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте добре магданоза, отцедете го добре и го нарежете възможно най-ситно. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на продълговати парчета, като за пържени картофи или нещо по-едро.

продукти печени картофи

Снимка: YouTube

Поръсете картофите с една чаена лъжичка черен пипер на прах, една чаена лъжичка сол и една супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре, за да разпределите подправките равномерно върху всички картофи.

сол върху картофите

Снимка: YouTube

картофи с подправки

Снимка: YouTube

Вземете глава чесън и без да я белите, отрежете кореновата част, така че скилидките да се открият. Отрежете малко парче алуминиево фолио, добавете малко олио и поръсете с малко сол, след което увийте плътно цялата глава чесън във фолиото.

чесън във фолио

Снимка: YouTube

Най-добре е да застелете тавата за печене с хартия за печене, за да не залепнат картофите, но ако имате тава за печене с незалепващо покритие, можете да се справите и без хартия. Подредете овкусените картофи и ги разпределете на един ред, по повърхността на цялата тава за печене. Добавете увития чесън.

тава с картофи

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрятата фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете, след което върнете да се пекат още 20-25 минути или докато покафенеят хубаво. Отворете фолиото с печения чесън и натиснете, за да освободите скилидките.

печен чесън

Снимка: YouTube

Намачкайте ги с лъжица или вилица, докато получите пюре. Загрейте две супени лъжици маргарин на огън, докато се разтопи, след което добавете чесновото пюре и разбъркайте. Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте, за да се смесят съставките.

сос с магданоз

Снимка: YouTube

Това не отнема много време, само минута е достатъчна, за да се смесят всички вкусове. Извадете печените картофи в отделна купа за сервиране и докато са още горещи, залейте ги със соса от чесън и магданоз. Насладете се на вкуса, картофите са страхотни!

картоф ис чесън по манастирски

Снимка: YouTube

чеснови картофи

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft