По-вкусно от спанак, по-здравословно от киселец, а хората мислят, че е плевел! Сгответе го така и ще си оближете пръстите (РЕЦЕПТА)!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
По-вкусно от спанак, по-здравословно от киселец, а хората мислят, че е плевел! Сгответе го така и ще си оближете пръстите (РЕЦЕПТА)!
По-вкусно от спанак, по-здравословно от киселец, а хората мислят, че е плевел! Сгответе го така и...
1950
По-вкусно от спанак, по-здравословно от киселец, а хората мислят, че е плевел! Сгответе го така и ще си оближете пръстите (РЕЦЕПТА)!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Някои от вас вероятно редовно се борят с този плевел в градината си, а той е истинско съкровище.

Ако сте имали баба или дядо на село, то сигурно си спомнят брането на коприва, глухарче и киселец.

Тези растения, които сега се считат за обикновени плевели, често се използвали в кухнята за приготвяне на храна.

Лесно е да се досетите защо – в старите времена гладът и липсата на пресни зеленчуци са измъчвали хората много по-често, отколкото днес, а яденето на диви растения е било начин за оцеляване.

За щастие днес такива ситуации са рядкост.

Ако искате да опитате какво са яли нашите предци, опитайте това позабравено растение –   бяла лобода

Къде расте бялата лобода?

Това е обикновен плевел, който расте в цяла България.

 

Не е много придирчив и се чувства отлично както на пясъчна, така и на глинеста почва.

В уебсайтовете за градинарство можете да намерите много съвети как да се борите с плевелите, но ако искате да извлечете полза от тях, просто отидете на поляна, където този плевел се чувства страхотно.

Уверете се, че мястото, където го събирате, е далеч от натоварени пътища и земеделски полета.

Свойства на това растение

лобода свойства

Нашите предци са били наясно с полезните свойства на лободата, която е заемала важно място в народната медицина.

От това растение се приготвят тинктури за успокояване на кашлица и други инфекции на горните дихателни пътища.

 

Настойки от него се използвали и за приготвяне на лапи за язвени рани.

Дори днес това растение се цени все повече благодарение на витамините и хранителните вещества, които съдържа.

Съдържа протеини, така че вегетарианците и веганите ще имат голяма полза от включването му в диетата си.

лобода в полето

Това растение не съдържа дори следа от глутен, така че може да се консумира и от хора, страдащи от цьолиакия.

Само младите издънки са подходящи за ядене и имат вкус на спанак.

Можете да ги добавите към салата, бъркани яйца или паста, но запомнете едно – листата трябва да се попарят преди това.

Рецепта за паста с лобода

Съставки:

  • 4 шепи листа от лобода
  • 1 чаша паста пене
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • няколко лъжици зехтин
  • няколко ореха
  • сол
  • млян черен пипер

Приготвяне:

Изплакнете добре листата от пясъка и след това ги покрийте с вряща вода.

Нарежете обеления лук на филийки.

Добавя се в тиган със загрят зехтин и се запържва до прозрачност.

След това време добавете лободата, разбъркайте и оставете да къкри под капак 15 минути.

Когато е почти готово, се слага наситненият чесън.

Разбъркайте и оставете да къкри още една минута.

След това прехвърлете цялото съдържание на тигана във висока купа.

Разбъркайте всички съставки с пасатор.

Подправете соса със сол и черен пипер.

Пастата се сварява ал денте, отцежда се и се смесва със соса.

зелена паста

Накрая се добавят смлените орехи.

Добър апетит!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft