Подправката лимонтузу

вход през zajenata.bg
59585


Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели. Педставлява бял кристален прах със силно кисел вкус, наподобяващ този на лимонов концентрат. Днес лимонтузу се получава по синтетичен път, докато по-рано киселата субстанция се е получава чрез дестилация на винени отпадъци.

Всъщност лимонтузуто е неправилно и подвеждащо наименование в търговската верига на винената киселина. То се използва като подправка в кулинарията, като има широко приложение. Самата дума „ лимонтузу ” има турски корен – идва от думата limontuzu (limon „лимон”+ tuz „сол, разбирай „сол с вкус на лимон“) и ето защо правилното изписване е „лимонтузу”, а не „лимонтозу”, както е широко разпространено, но грешно.

Лимонтузуто се предлага в малки опаковки, на които подвеждащо пише с големи букви лимонена киселина. Този търговски хитър трик е загнезден в продажбите на лимонтузу още от преди 1989 г и се е запзил до днес. В повечето случаи предлаганият продукт лимонтузу е синтетично добита винена киселина, а не лимонена киселина.

Подправки
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft