Полски серник - великденски десерт

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Полски серник - великденски десерт
Полски серник - великденски десерт
admin
Добавена от: admin
27437
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Блат:
300 г брашно
1/2 чаена чаша пудра захар
200 г масло
2 жълтъка
настъргана кора от 1 лимон
Плънка:
800 г извара (натрошено изкиснато сирене)
1 чаена чаша захар
200 г масло
5 яйца
1 прахче ванилия
50 г стафиди
2-3 супени лъжици захаросани портокалови кори
Глазура: 1 белтък 

Оригиналната рецепта е с полско бяло сирене, подобно на нещо средно между българско сирене и моцарела. Рецептата може да се приготви или с отцедена извара, или със смес от равни части извара и изкиснато (обезсолено) сирене.
Омесете набързо твърдо маслено тесто от продуктите за блата. Маслото трябва да е стояло на топло, за да е много меко и лесно да се меси. Ако тестото става на трохи, можете да добавите 2-3 супени лъжици прясно мляко. След като добие хомогенен вид, завийте го в алуминиево фолио и го оставете да почине в хладилника половин час. Разбийте захарта и жълтъците на яйцата от продуктите за плънката в голяма купа, като добавяте жълтъците един по един и отделяте белтъците в друг съд. Добавете към сместа изварата и ванилията и разбийте добре. Добавете стафидите и портокаловите корички и отново разбийте.
Извадете тестото от хладилника, размесете го отново и го разделете на две равни части. Едната (може да е по-голяма) разточете на пласт с дебелина около 0,5 см. Поставете го в тавичката за печене, набодете го с вилица и го запечете леко до бледозлатисто в предварително загрята фурна на 180 градуса. Разточете останалата част от тестото на подобна кора и я нарежете на дълги ивици с дебелина колкото молив.
Разбийте отделените белтъци на сняг и внимателно ги смесете с приготвената вече плънка. Изсипете сместа върху блата и я подравнете с лъжица. Украсете сладкиша, като наредите ивиците тесто отгоре така, че да се пресичат под формата на ромбове. Намажете всичко с леко разбития белтък за глазурата. Загрейте фурната до 180 градуса и сложете сладкиша вътре, като намалите на 160 градуса. Пече се 20-25 минути. Сладкишът е готов, когато се отдели от стените на тавичката и лентите отгоре станат тъмнозлатисти. Реже се и се сервира най-рано след 12 часа – в противен случай вкусът на сладкиша е коренно различен.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft