Празнична плетена погача

вход през zajenata.bg
Празнична плетена погача
admin
Добавена от: admin
28619
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

650 гр. брашно
20 гр. прясна мая
по 125 мл. вода и прясно мляко (смес)
50 мл кисело мляко
50 мл олио
1 яйце + 1 белтък
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици сол
70 гр. масло или маргарин
За намазване:
1 жълтък

В хладката смес от вода и мляко се разтваря маята. 
В съда, в който ще месите, поставете първоначално 600 гр. брашно, смесете солта и захарта в него, след което добавете вече разтворената и шупнала мая, прибавете още разбитото яйце и белтъка, киселото мляко, и замесете тестото. Доомесете го с олиото. Ще прецените - ако е необходимо, добавете и останалата част от брашното. Трябва да получите меко, но не лепкаво тесто. Оставете го да престои около 10 минути. не повече. Разделете тестото на четири равни части. Всяка част разточете на кора с диаметър 25 см. 
Разтопете маслото и намажете с него 3 кори, четвъртата не се маже. Подредете ги една върху друга. 
Така подредените кори прехвърлете върху хартия за печене, която трябва да е по-голяма от самата форма за печене (26 см). 
В средата на така поставените кори поставете една малка чаша и я отбележете върху тестото. След това частта от тестото около чашата нарежете на 8 равни части (до ръба на чашата - средата остава ненарязана).  
Всяка осмина нарежете на още 3 равни части - сплетете от тях плитки, завивайки краищата леко навътре. Първо оформете едната плитка, а след това разрежете останалата осмина от тестото (ако ги нарежете едновременно, докато плетете първата плитка, останалите разрези ще се обезформят, защото тестото ще започне да втасва). След като е оплетена погачата, прехвърлете я заедно с хартията за печене във формата (тавата), в която ще се пече. Предварително я намажете с олио или масло. Покрийте погачата и я оставете да втасва около 20 мин. 

плетена погача

плетена погача 1

плетена погача 2

С четка я намажете с разбития жълтък и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин. 
Украсете погачата по избор. 

 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft