Макар че е трудно да устоите на горещи, хрупкави пържени картофи, току-що извадени от фритюрника, прекаляването с любимата на тълпата гарнитура може да има сериозни последици.
А именно, хората, които ядат пържени картофи три пъти седмично, имат до 20 процента по-висок риск от развитие на диабет тип 2 , докато този риск се увеличава допълнително за тези, които консумират пържени картофи пет пъти седмично.
Рискът обаче не се отнася за други начини за приготвяне на картофи. Варените, печените или картофено пюре не са показали негативните ефекти, свързани с пържения вариант, което ясно показва как термичната обработка влияе на здравето.
Също така, замяната на няколко седмични порции картофи с пълнозърнести храни може да помогне за намаляване на риска от диабет.
Припомняме, че Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември. Той е учреден през 1991 г. в отговор на нарастващата загриженост относно здравната и икономическа заплаха, която представлява това заболяване, а през 2006 г. става официален ден на Организацията на обединените нации. Символът на честването е син кръг, знак за единство и глобалната борба срещу диабета, пише klix.ba.














