Пухкава питка с мека коричка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Пухкава питка с мека коричка
Пухкава питка с мека коричка
admin
Добавена от: admin
52987
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

4 яйца (отделя се 1 жълтък и се смесва с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода - за намазване)
4 с.л. олио
4 с.л. кисело мляко
4 равни с.л. захар
2 равни с.л. сол
1 кубче мая – разтваря се в 1 ч.ч. хладка вода с щипка захар
и 2-3 с.л. брашно
350 мл хладка вода
брашно, колкото поеме (около 1,2 кг)
мак
сусам – за поръсване

Брашното се пресява няколко пъти в тава и в средата му се прави кладенче. Яйцата, олиото, киселото мляко, захарта, солта, водата и разтворената мая се изсипват вътре. Тестото се меси до получаване на меко, хомогенно и незалепващо за ръцете тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса. 
От втасалото тесто се нарязват нечетен брой парчета (топчета). Всяко топче се разстила (разточва), усуква се, оформя се като розичка, след което розичките се редят в намазнена тава. Готовата пита се намазва с жълтъчната смес, поръсва се с мак/сусам и пак се оставя да втаса. Пече се на загрята до 180° фурна около 35 мин. След като се извади от фурната, питата се покрива с мокра кърпа, за да остане мекичка коричката. Не се маже с масло.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft